Erős közösség

2022.08.31. 12:40

Lengyel-Annafürdőn táboroztak a hőgyésziek

A Hőgyészi Német Nemzetiségi Önkormányzat nyári tábort szervezett Lengyel-Annafürdőn, s erről képes beszámolóban tájékoztatták lapunkat.

Brunner Mónika

Gazdag hely- és népismereti foglalkozások tarkították a hagyományőrző és közösségerősítő napok programjait. (Beküldött kép)

Mint írták, a múlt évben a Bethlen Gábor Alapítvány vissza nem térítendő támogatását a Hőgyészi Német Nemzetiségi Önkormányzat a Hőgyészi Német Nemzetiségi Egyesület tánccsoportjának ajánlotta fel, hogy a hosszú Covid-kényszerleállás után újra erőre kapjanak és összerázódjanak a táncosok. 

Az idei évben a helyi pedagógusokkal, némettanárokkal egyeztetve azok kaptak meghívást, akik tanulmányaik során jeleskedtek a német nyelv és népismeret tantárgyból, vagy a helyi sváb közösségben aktív építő munkát végeztek. Érdemes tehát tanulni a német nyelvet és részt venni a sváb közösség életében, hiszen így részesei lehetnek a fiatalok ilyen nagyszerű programoknak. 

Húsz gyermek és fiatal táborozását tette lehetővé a Bethlen Gábor Alapítvány, mely során gazdag hely- és népismereti foglalkozások tarkították a hagyományőrző és közösségerősítő napok programjait. A táborozók kézműveskedtek, énekeket tanultak, a sváb népi építészettel ismerkedtek, de kerékpáros túrát is tettek az éppen megújuló Papdi-kápolnához, mely a környékbeli német kisebbség ismert búcsújáró helye. A programokat a Hőgyészi Svábok Egyesületének tagjai is aktív részvételükkel támogatták. 

Új élményekkel gazdagodtak, erősödött közösségük, s lelkesen várják a következő lehetőséget, ahol újra esélyt adhatnak értékeink megismerésére és a hagyományaink megélésére a fiatalok számára. Ehhez a Hőgyészi Német Nemzetiségi Önkormányzat más, új célt is kitűzött maga elé. A tavalyi év során megvett ház felújítását szeretnék befejezni, melyet ezidáig rengeteg társadalmi munkával szépítettek. 

Az új német közösségi teret helyi sváb rendezvények, ifjúsági találkozók, kézműves foglalkozások vagy vendégek méltó fogadásához kívánják biztosítani. A szeptember tizenhetedikei esti Hőgyészi Búcsúbál jótékonysági rendezvény lesz az épülő Német Közösségi Ház javára. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában