Avató

2022.09.15. 09:30

Faragás díszíti a tölgyből készült haranglábat

Címkék#harangláb

Kondulásával ballagó fiatalok százait búcsúztatta a Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium udvarán található harang. Annak idején ez az érckolomp jelezte a tanítás kezdetét és végét, illetve azokat a nevezetes eseményeket, melyekre ma is jól emlékeznek az öregdiákok. Az 1934-ben öntött műtárgy tavalyelőtt Bucsányi Kálmán felújíttatásának köszönhetően kiváló állapotban van. Viszont lábazata elkorhadt, az ingataggá és veszélyessé váló fa alkalmatosságnak halaszthatatlanná vált a cseréje.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Fotó: Denes Martonfai

Ez történt meg szerda délután a palánki intézmény és a Csapó Dániel Alapítvány együtt munkálkodásának köszönhetően. Fülöp Mónika igazgató elmondta, hogy számos adakozó hozzájárulásával sikerült új haranglábat rendelni, illetve avatni. Az anyagi szempontból legjelentősebb támogató Eszterbauer János volt, de vele együtt mintegy húszan ajánlották fel segítségüket. Közülük, hajlott koruk ellenére, többen is megjelentek a rendezvényen.

Ömböli Zoltán székely fafaragó műve tölgyfából készült, három méter magas, sátor tetejét zsindely fedi. A lábazatot életfa faragás díszíti. A harang olyan tartó szerkezetet kapott, mely egyrészt művészi kivitelezésről, másrészt pedig erőteljes jellegről tanúskodik. Ezért joggal jelenthető ki, hogy képes lesz az időjárás viszontagságainak hosszú távon ellenállni. 

A délutáni, családias hangulatú ünnepségen, melyen egykori és mostani tanárok, diákok egyaránt részt vettek, Fülöp Mónika köszöntötte a közönséget. Ezt követően Bognár Cecil öregdiák osztotta meg gondolatait. A Magyar Kultúra Lovagja Beödök Bertalan, az iskola nyugalmazott pedagógusa ötlete alapján kezdeményezte az új harangláb állítását. Elszavalta nagy tapssal jutalmazott versét is, melynek első négy sora így hangzik: „Most ünnepelj velünk, csendesen! / Búgjon, zengjen hangod. / Újabb száz esztendő vár, /  sokáig élj, új lábadon megállj!

Végezetül Tamási Balázs, a Csapó Dániel Alapítvány elnöke és Eszterbauer János leplezte le és adta át rendeltetésének a haranglábat, melynek tövéhez Bognár Cecil és Kővári László egykori diákok főhajtás mellett helyezték el az emlékezés, a tisztelet virágait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában