Népszámlálás 2022

2022.10.11. 11:22

Hamarosan házhoz mennek a biztosok

Október elsején megkezdődött, és november 28-ig tart Magyarországon a népszámlálás, amelyen minden magyar állampolgárnak részt kell vennie. Ez az 1869-ben megtartott első óta már a tizenhatodik ilyen felmérés.

Szepesi L.

Kilián Máté tájékoztatta a sajtót kedden délelőtt a szekszárdi városházán (Fotó: Kiss Albert)

Az első 15 napon az interneten lehet kitölteni az október elsejei állapot szerinti adatokkal a kérdőíveket. Ezt már több mint kétmillióan meg is tették az országban. A hónap közepétől pedig a számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik ezt nem tették meg, és nekik segítenek a kitöltésben. 

Kedden reggel Kilián Máté, a polgármesteri hivatal kommunikációs referense erről tartott sajtótájékoztatót Szekszárdon a városházán. Elmondta, hogy sokan jelentkeztek már, hogy számlálóbiztosként részt vesznek ebben a munkában, de várnak még további jelentkezőket. Egyébként ezzel a délután, este, illetve hétvégén végezhető munkával, 100-140 háztartás felkeresésével egy hónap alatt nettó 300 ezer forintot lehet keresni.

Sajnos az interneten már csalók is jelentkeztek, akik hamis kérdőíveket töltetnének ki, ezért Kilián Máté felhívta a figyelmet arra, hogy a valódi népszámlálási kérdőíven nincs sem az állampolgár vagyoni helyzetével, sem bankszámlájával kapcsolatos kérdés!

Beszélt arról is, hogy a számlálóbiztosok, akik október 15. után személyesen keresik fel azokat, akik az interneten nem töltötték ki a kérdőívet, speciális, igazolványként szolgáló plasztik kártyával rendelkeznek, amelyen szerepel nevük és néhány adat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a számlálóbiztosok munkájának megkönnyítése érdekében mindenki pótolja lakóhelyén az esetleg hiányzó, vagy megrongálódott, nehezen leolvasható házszámot.

A számlálóbiztosok ilyen plasztik kártyával keresik fel a háztartásokat (Fotó: Sz. L.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában