Tehetségnapok a Garay Gimnáziumban

2022.11.14. 20:00

A tudomány egymás megismerésében is segít

A Tudomány Hete rendezvénysorozathoz kapcsolódva rendezi meg a héten ismét a Tehetségnapokat a szekszárdi Garay János Gimnázium, amelynek célja a tanórán kívüli ismeretszerzés.

Ábrahám-Gazsó Rita

Auth Eszter (felül), Kovács Luca és Fodor Marcell a hungarikumokról és a magyar népmesékről beszéltek

Fotó: Makovics Kornél

– Gimnáziumunknak különösen fontos, hogy diákjaink ne csak a tanórai anyag keretében mélyüljenek el a tudomány területén, hanem azon felül is. Emiatt indítottuk el a Tehetségnapokat tizenöt évvel ezelőtt – mondta az eseménysorozat történetéről Heilmann Józsefné. Az igazgató jelezte, az azóta eltelt időszakban az intézmény már kétszer elnyerte a Minősített Tehetséggondozó Műhely, valamint az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet, amelyek egyebek mellett lehetőséget adtak tehetséggondozó napok szervezésére is.

A héten egy-egy tudományterület szaktekintélyei tartanak előadást, akik Szekszárd mellett az ország több pontjáról és külhonból, így például Kolozsvárról is érkeznek. Mint megtudtuk, a Tehetségnapok megrendezésében az iskola partnere a Magyar Tudományos Akadémia fiatal tehetségeket felkaroló Alumni programja. 

– Ennek köszönhetően az utóbbi években már nem csak kiváló külsős előadók szerepelnek ezeken a napokon, hanem saját tehetséges diákjaink is. Így ez a külső előadókra épülő tudomány hete program – megőrizve tudományos jellegét – a gimnázium tehetséges fiataljainak bemutatkozási helyévé is vált – emelte ki az intézményvezető.

Heilmann Józsefné igazgató
Fotós: Makovics Kornél

Ezek a tanulók egyébként korábban már sikerrel szerepeltek a kutató diákok országos programjain, az igazgatónő szerint csak meg kell szólítani őket, a fiatalok szívesen osztják meg tudásukat a társaikkal. – Ez egy ötszázhúsz fős tanulói közösség, az a célunk, hogy ezeken a munkákon keresztül e közösség tagjai még jobban megismerjék egymást – hangsúlyozta az igazgató.

Az első napon Hecker Henrietta levéltárost, aki az 1931-es kolerajárvány Tolna megyei vonatkozásairól tartott virtuális tárlatvezetést, három diák előadása követte. Az első csoport tagjai, Auth Eszter, Kovás Luca és Fodor Marcell a hungarikumokról és a magyar népmesékről beszéltek, majd a tirpákok történetéről és kultúrájáról hallhattunk egy színes beszámolót Szabolcsi Tibor előadásában. A hétfői sorozatot egy hírszerzőtiszt tevékenységét bemutató, izgalmas referendum zárta a hidegháború és az 1956-os forradalom idejéből Szalai Bálinttól.

Fotós: Makovics Kornél

Péntekig még több érdekes előadást hallgathatnak meg a gimnazisták egyebek mellett a bioanyagok laboratóriumi előállításról, állatpatológiáról vagy a gránit kőzet hasznáról, csütörtökön diáktársaiknak köszönhetően pedig fizikai, kémiai kísérleteket is figyelemmel kísérhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában