Visszatekintés

2022.12.28. 07:00

Épphogy kilátszott a megye az áradó rendezvénytengerből

Az év végéhez közeledve lapunk ismét visszatekint a lepergő tizenkét hónapra. Egy-egy egész oldalas összeállításban sorra vesszük a 2022-es esztendő főbb eseményeit, eredményeit, érdekességeit. Az összegzés elkészítésekor a Tolnai Népújság és a teol.hu archívumából tallóztunk. A sorozat augusztus hónappal folytatódik.

Szeri Árpád

Pakson a szalagot dr. Horváth Kálmán főispán, Szántó Zoltán alpolgármester és Gyöngyösi Csaba, a PIP ügyvezetője (jobbról) vágta át (Fotó: MW)

Dunaújvárostól összesen 1579 kilométert evezett le a Fekete-tengerig az egykori paksi vízi rendőr, Csipszer János és a székesfehérvári korábbi ultratriatlonista, Mészáros János. A 29 napig tartó kaland augusztus elsején ért véget, lapunkban az élménybeszámoló augusztus 4-én jelent meg. „Csipszer János szerint az út legnehezebb része a Belg­rád alatti szakasza volt, ahol a két vízlépcső miatt gyakorlatilag álló vízben kellett evezniük, nem segítette őket a víz sodrása sem, ráadásul mindezt szembeszélben. 

Csipszer János és Mészáros János (Fotó: Facebook)

„Százkilencvennyolc bejegyzett vasparipalovag érkezett a megyeszékhelyre, a 3. Ciao Szekszárd 2022 Vespa Találkozóra” – számolt be az eseményről az augusztus 6-án megjelent tudósítás. „Pénteken Szekszárd belvárosa, Bátaszék, Szálka, illetve Magyar­egregy és Mecseknádasd, szombaton pedig ugyancsak a megyeszékhely, a várost övező dombság néhány jeles helyszíne, valamint Decs és Várdomb felfedezése került az expedíciós naptárba.

Nagy érdeklődés kísérte a Vespa-találkozót (Fotó: Mártonfai D.)

”Egy nappal később a Tolna Megyei Polgárőr Találkozóról jelent meg írás. „– Az eddigi legsikeresebb megyei polgárőr-találkozónak lehettünk részesei – értékelte a Nagydorogon tartott rendezvényt Széles János, a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke. 

A megyei polgárőr-találkozó résztvevői (Fotó: Makovics K.)

– Több mint ezer résztvevő fogadta el meghívásunkat, mindenki remekül érezte magát, és látványosan bizonyíthattuk a polgárőrök erős összetartását.” Augusztus 11-én a Mórágyi Gránit Fesztiválról jelent meg tudósítás. A rendezvény elmaradhatatlan programja az Arany Fakanál főzőverseny. „Ezúttal 14 csapat összesen 15 bográcsában készültek a finomabbnál finomabb pörköltek, a tűzhelyek mellett összesen csaknem kétszáz ember sürgölődött.” Huszadik alkalommal rendezték meg Bonyhádon a Tarka Marhafesztivált – jelent meg a tudósítás augusztus 13-án. Dr. Füller Imre, a fesztivál ötletgazdája, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének huszonkét év után leköszönő ügyvezetője elmondta: „úgy gondolja, hogy idén is meglesz a tízezer fős látogatottság.” 

Az egyik legifjabb főzőmester Mórágyon (Fotó: Mártonfai D.)

Az augusztus 13-i lapszám különös hírrel is szolgált. „Egy 44 éves bonyhádi nő tett bejelentést augusztus 10-én 17 óra 25 perc körül, hogy kirándulni ment 10 és 12 éves lányaival a sötétvölgyi erdőbe, de valószínűleg eltévedtek és nem találják a kivezető utat.” A kiváló helyismerettel rendelkező Noé Attila törzszászlós telefonon elmondta, hogy merre kell visszafelé menni és milyen turistajelzéseket kell követni. „A bajba jutott hölgy kis idő múlva felhívta, és közölte vele, hogy lányaival együtt épségben kijutott az erdőből, és megköszönte a törzszászlós segítségét.” 

A Szent Korona másolata Szekszárdra érkezett (Fotó: Szepesi L.)

Az államalapítás és az államalapító I. István király emlékére a megye számos településén zajlott le megemlékezés. „Ökumenikus istentisztelet, kenyérszentelés, majd Szent István király szobránál koszorúzás színesítette az augusztus 20-i ünnepi programot Szekszárdon” – számolt be a lap a megyeszékhelyen tartott rendezvényről. A leendő SITE út részeként új útszakaszt adtak át szerdán a Paksi Ipari Parkban – jelent meg a hír augusztus 24-én. „Elkészülte után a 2. számú út köti majd össze a Duna-parti kikötőt az építési területtel. Fizikai tulajdonságait tekintve az út különösen nehéz járművek közlekedésére is alkalmas lesz.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában