Partnertalálkozó

2022.12.01. 17:40

Honatyák és atomerőműves vezetők is megtisztelték hagyományos partnertalálkozónkat

A Takler Kúria adott otthont a TEOL.hu és a Tolnai Népújság Partnertalálkozójának. Az igényes, egyúttal családias légkört biztosító helyszínen gazdasági, politikai, települési és intézményi vezetők hallgattak meg előadásokat az atomerőművel kapcsolatos tervekről és a megye gazdaságának helyzetéről.

Szeri Árpád

Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója (Fotó: M. D.)

Rangos vendégek fémjelezték a TEOL.hu és a Tolnai Népújság Partnertalálkozóját. A csütörtökön a Takler Kúriában tartott, hagyományos rendezvényen Finta Viktor főszerkesztő nemcsak a megye kiemelkedő cégeinek, vállalkozásainak, intézményeinek megjelent vezetőit üdvözölte, hanem az országos és helyi  politika meghatározó személyiségeit is, köztük honatyákat és település vezetőket. A rendezvény mindannyiuk számára köszönetet jelentett a tartós, közös hozadékkal járó együttműködésért. 

Megtisztelte személyével a találkozót Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Tolna megye 2-es számú választókerületének országgyűlési képviselője, Süli János, Tolna megye 3-as számú választókerületének országgyűlési képviselője, Fehérvári Tamás, a Tolna megyei közgyűlés elnöke és dr. Horváth Kálmán, Tolna megye főispánja. 

Az előadásokat dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, Rákóczi Péter György, a Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, Fausztné Czirják Zsanett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tolna megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója és prof. dr. Jakab Ferenc, az MTA doktora, a Virológiai Nemzeti Laboratórium és a  koronavírus-kutatási akciócsoport vezetője, a PTE innovációs rektorhelyettese tartotta.

Finta Viktor azt is hangsúlyozta, hogy az áremelkedések miatt, érthető módon, nem lett könnyebb a lap helyzete. – De kitartunk és hálásak vagyunk partnereinknek, amiért a NAV-val közösen megálmodott és elkészített TOP 100 kiadvány idén is megjelenhetett – közölte a jó hírt. 

Potápi Árpád köszöntő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a partnertalálkozó alkalmat ad megyei gazdasági számvetésre. Örömmel nyugtázta, hogy ezt a mérleget a Tolnai Népújság közreműködésével lehet megvonni. A lap hírei bekerülnek a magyar nyelvű média hálózatba, ezzel is erősítve az összetartást. Végezetül a közelgő ünnepekre tekintettel áldott karácsony és boldog új esztendőt kívánt mindenkinek.

Az alább megtekinthető, a paksi atomerőmű működését bemutató animációs film után dr. Kovács Antal lépett a mikrofonhoz. Bevezetésként közölte, hogy az erőmű, mely szovjet tervezés, az elmúlt negyven év alatt folyamatos átalakításokon és fejlesztéseken ment keresztül. Ennek eredményeként a létesítmény úgy biztonsági, mint hatékonysági szempontból a világ élmezőnyébe tartozik.

Ezután a készülő Paks II-re utalva aláhúzta: ha megépül, valamivel több, mint duplájára nő a rendelkezésre álló hazai energia kapacitás, az pedig óriási lehetőség lesz Magyarország számára. Az atomerőmű kulcskérdés – állapította meg dr. Kovács Antal. Szükség van rá ahhoz, hogy Magyarországon a jövőben is zavartalan legyen az energiaellátás biztosítása.

Rákóczi Péter Paks II. szerepét elemezte az energiabiztonság és az energiafüggetlenség garanciája tükrében. Többek között elmondta, hogy eddig közel egymillió köbméter kitermelt föld érzékelteti az elvégzett, jelentős munkát. Vetített képeinek egyikén sokatmondó kérdés volt olvasható: Mire lesz elég a Paks II. atomerőműben megtermelt áram? Válasza: a naponta megtermelt villanyáram kényelmesen elég lenne  a világ összes mobiltelefonjának napi egyszeri feltöltéséhez.

A 2021-es adóévről Fausztné Czirják Zsanett adott áttekintést. A megyei TOP 100 adózók listájának élbolyát az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezeti. A második helyezett nem járult hozzá adatai közléséhez,  a bronzérmes Hőgyészi Agrokémiai Kft. viszont igen. 

A TOP 100 vállalkozás fokozottabb bővülést ért el: a társaságok bevallásaiban szereplő 49,5 milliárd forint pozitív adózás előtti eredmény 11,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A megyei vállalkozások mérlegfőösszege meghaladta a 1 547 milliárd forintot, ami 10 százalékos növekedésnek számít.  A TOP 100 esetében ennél nagyobb bővülés valósult meg, az együttes forrás értéke mintegy 751 milliárd forint volt.

Innovációs potenciál és ipari együttműködési lehetőségek a Pécsi Tudományegyetemmel. Ezt a címet viselte  prof. dr. Jakab Ferenc összegzése. A PTE az ország egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye, ötödik a hallgatói jelentkezéseket tekintve, közel 1500 oktatója, 200 kutatója, 6 nemzeti laboratóriuma van. Az oktatás és kutatás mellett mind erőteljesebb szerepet kap a harmadik misszió, mely az új feladat szerkezet, új attitűd jegyében együttműködést szorgalmaz a térség szereplőivel. 

A hivatalos rész zárásaként dr. Horváth Kálmán méltatta a média szerepét, a gyors és hiteles tájékoztatás jelentőségét. Elismeréssel nyugtázta az előadásokat, melyek a megyén túlmutatva, országos jelentőséggel bírnak. A résztvevők ezután a fehér asztal mellett folytattak egymással eszmecserét. Kezük ügyében egy-egy pohár ízletes Takler borral és természetesen a TOP 100 kiadvánnyal, valamint a Tolnai Népújság friss lapszámával. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában