Közlekedés

2023.01.16. 12:00

A jövő autóbuszait tesztelik Pakson

Újabb járműtípust tesztel a Paksi Közlekedési Kft. a CEE Hidrogén Busz Roadshow keretében, valós személyszállítási körülmények között. Az autóbuszt ezúttal is kipróbálhatják az utasok – tájékoztat a helyi tömegközlekedésért felelős társaság.

Gazsó Rita

Három napon keresztül teszteli a forgalomban a Paksi Közlekedési Kft. a Toyota-CaetanoBus gyártmányú, H2.City Gold típusú, hidrogén üzemanyagcellás autóbuszt. A CEE Hidrogén Busz Roadshow egyetlen magyar résztvevője a paksi cég. 

Fotó: TelePaks

A közlekedési társaság azt írta, büszkék arra, hogy egyetlen magyar állomásként társaságuk és Paks városa részt vehet a JIVE2 projektben megvalósuló rendezvénysorozaton. 

A JIVE2 projekt, és így a roadshow célja is, hogy megismertesse az üzemanyagcellás autóbuszokat az európai közlekedési szolgáltatókkal és üzemeltetőkkel, valamint előkészítsék a piacot az ilyen hajtásmóddal szerelt járművek szélesebb körű bevezetésére. A programban mintegy 300 új hidrogénhajtású busz beszerzése és üzembe helyezése a cél. A technológiát a szervezők egy szakmai konferencián mutatják be a meghívott iparági szereplőknek, de egy „hidrogénbuszt” Paks lakossága is kipróbálhat menetrend szerinti forgalomban. 

Mint ismert, Pakson korábban is járt már hidrogén üzemanyagcellás autóbusz. Ezúttal egy 12 méter hosszú, akár 87 utas befogadására, és egy töltéssel névlegesen négyszáz kilométer távolság megtételére képes, hidrogénüzemű meghajtással rendelkező járműt lesz lehetőségük kipróbálni. Az utasok hétfőtől szerdáig ingyenesen vehetik igénybe a hidrogén hajtású buszt az 1-es vonalon.

A H2.City Gold típusú járművet a Toyota csoporthoz köthető portugál CaetanoBus gyártotta. Mint a Paksi Közlekedési Kft. közleményéből kiderül, a társaság elsősorban futásteljesítménybeli és egyéb műszaki szempontokat figyel majd, utasaitól pedig a kényelmi és ergonómiára vonatkozó visszajelzéseket vár. A próbajáratról pontosabb információkat a H2.City Gold menetrend aloldalon találnak az érdeklődők.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában