Szűrővizsgálat

2023.01.26. 17:30

Férfiakra és nőkre is veszélyes, egyre több fiatalt érint

A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) a Mályvavirág Alapítvánnyal együttműködve az idei évben sétával és közös gyöngyfűzéssel hívta fel a figyelmet a HPV fertőzés és a méhnyakrák megelőzésének fontosságára január 24-én a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézetben.

Farkas Eszter

Minden év január harmadik hete az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melynek legfontosabb célja a nők figyelmének felhívása arra, hogy a méhnyakrák kialakulása rendszeres szűréssel megelőzhető. Világviszonylatban a nőket érintő rosszindulatú daganatok között a negyedik leggyakoribb megbetegedés és halálok. Magyarországon évente ezer-ezerkettőszáz új esetet regisztrálnak és közel ötszáz nő hal meg méhnyakrákban. Ez a szám háromszor magasabb az európai átlagnál. A betegség a fiatal és az idősebb nőket egyaránt érintheti, de leggyakrabban a szexuálisan aktív korosztályban, 35-54 éves kor között jelentkezik. Fontos kiemelni, hogy egyre több fiatalt érint a megbetegedés, ezért is kell nagy hangsúlyt fektetni a prevencióra. 

Férfiakra és nőkre egyaránt veszélyes a HPV. A kép illusztráció.

A méhnyakrák kialakulásáért 99,7 százalékban a Human Papillómavírus (HPV) felelős, leggyakrabban a magas rizikójú (HPV 16 és 18) típusai okozzák. A HPV felelős a daganatos megbetegedések öt százalékáért világszerte. Leggyakoribb a méhnyakrák, de a vírus megtámadhatja a hüvely, a szeméremtest, a végbél, a hímvessző és a fej-nyaki régió nyálkahártyáját, hámsejtjeit is. A HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, azonban nem feltétlen szükséges nemi aktus a terjedéséhez, intim bőr-bőr kontaktus is elegendő. Kockázati tényező a fiatal korban megkezdett szexuális élet, a gyakori partnercsere, a legyengült immunrendszer, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás. 

– A HPV-fertőzés többnyire nem okoz tüneteket, magától elmúlhat, de előfordulhat elhúzódó vírusfertőzés vagy ismétlődő fertőződés, ami rosszindulatú elváltozást okozhat a méhnyak sejtjeiben. Ilyen esetekben a daganat évekkel a fertőzést követően alakul ki. A HPV-fertőzés és így a daganatos megbetegedések egy része védőoltással megelőzhetők. A méhnyakrákkal szemben az oltás sem ad teljes védelmet, ezért rendkívül fontos a rendszeres méhnyakrákszűrés – magyarázta Daniné Turcsányi Éva, a bonyhádi EFI vezetője.

A méhnyakszűrés célja a tüneteket, panaszokat még nem okozó rákmegelőző állapot, valamint a rosszindulatú daganat felismerése a későbbi, súlyosabb következmények elkerülése és a kezelés mielőbbi megkezdése érdekében. A szűrést a nőgyógyászati szakrendelés szakorvosa vagy a lakhely szerinti védőnői tanácsadóban a védőnő is elvégezheti. A szűrővizsgálat körülbelül tíz percet vesz igénybe, egyszerű és nem jár fájdalommal. Nem negatív lelet esetén további tisztázó nőgyógyászati, klinikai diagnosztikus vizsgálatokra van szükség.

– Az alapítvánnyal közös figyelemfelhívó sétával és közös gyöngyfűzéssel hívtuk fel a figyelmet Bonyhádon a betegségre – az elkészült gyöngysor a remény gyöngyeit jelképezi, szolidaritást vállalva a méhnyakrák megbetegedésben szenvedőkért. A gyöngy karkötő tulajdonosai gyöngy-őrzőkké váltak, akik továbbadják a HPV-megelőzés és a méhnyakrák prevenció üzeneteit az embereknek – tudtuk meg a szakembertől.

Nőgyógyászati vizsgálat, szűrővizsgálat elvégzésére a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet nőgyógyászati szakrendelésében is lehetőség van – immáron akár időpontfoglalás nélkül, ám a várakozás elkerülése végett javasolt az időpont kérése. A rendelő korszerű eszközökkel ellátott, Dr. Sásdi Mariann főorvosnő végzi a vizsgálatokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában