Jövőnk gyökerei

2023.01.30. 21:37

Telt ház fogadta Andrásfalvy Bertalant Szekszárdon

A magyar néprajztudomány korelnöke, a 92. életévében járó Andrásfalvy Bertalan osztotta meg gondolatait a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával zajló Léleképítő sorozat hétfői állomásán, Szekszárdon.

Szeri Árpád

A vendéget, valamint a Szekszárdi Garay János Gimnázium dísztermében helyet foglaló közönséget dr. Tóth Csaba Attila műsorvezető és házigazda köszöntötte. Az érdeklődők megtekinthették a Gyöngy a sárban című, a Sárköz értékeit bemutató, nemzetközi nagydíjas filmet is, melyet Bali János rendezett.

Andrásfalvy Bertalan. Fotó: Makovics Kornél.

Andrásfalvy Bertalan a Jövőnk gyökerei című előadásában számos témakört bontott ki mondandójában. Többek között kiemelte a művészet fontosságát, mert ennek meghatározó szerepe van az emberi kapcsolatok újraépítésében. Hangsúlyozta, hogy sok esetben nem külső erő volt a magyarság számos veszteségének oka. Példaként említette a XIII. századot, amikor is IV. Béla király fellépett a hazai hatalmasságok ellen. Az urak emiatt nem támogatták a magyar uralkodót és szinte várták a tatárokat, akik lerohanták az országot. 

Ezzel együtt – jelentette ki a professzor – a magyarság története egy hősi eposz és a kisemmizett nép olyan eredményesen védte hazánkat, hogy ennek köszönhetően, nagy véráldozatok árán, de mégis itt vagyunk. 

A Széchenyi-díjas professzor azt is aláhúzta: a természettel együttműködve és nem ellene kell dolgozni. Ebben a törekvésben a honismeret, a paraszti néphagyomány tanulmányozása és alkalmazása lehet nagy segítőnk, mert olyan tudást ad, mely megtanít bennünket például a helyes gazdálkodásra is. Ha akarunk, lehet változtatni – mutatott rá –, nem ellenzékieskedéssel, hanem munkával.

A rendezvényről szóló részletes tudósítást ide kattintva, a sorozattal kapcsolatos korábbi írásainkat itt találja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában