Potápi Árpád János Ausztráliában

2023.02.17. 15:31

A diaszpórában élő magyarok nagykövetei hazánknak

Magyar művészek és a magyar kormány képviselőjének részvételével csütörtökön a Brisbane melletti Gold Coaston megnyílt az Ausztráliai Magyar Kulturális Találkozó.

Vizin B.

– A nyitógálán arról beszéltem, hogy minden diaszpórában élő ember egy kicsit nagykövete is Magyarországnak és a magyar nemzetnek, mert rajtuk keresztül ismeri meg a többségi nemzet a magyar kultúrát – mondta Potápi Árpád János. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte, háromévente rendezik meg Ausztráliában ezt a találkozót, a mostani immár a 17. ilyen esemény, amelynek helyszíne a Queensland állambeli Gold Coast. 

Potápi Árpád János államtitkár Csenger-Zalán Zsolttal, Magyarország ausztráliai nagykövetével

A négynapos találkozót nagy várakozás előzte meg, hiszen a koronavírus-járvány miatt a legutóbbi, a 2020-ra tervezett rendezvény elmaradt. A mostani összejövetelt az Ausztráliai Magyar Szövetség és a Queenslandi Magyarok Kulturális Szövetsége szervezte meg. A csütörtöki nyitó gálakoncerten a Gold Coast-i Auditóriumban fellépett Szeredy Krisztina és Leblanc Győző operaénekes, valamint Pataky Attila, az Edda együttes frontembere is, ők a következő napokban önálló estet tartanak, mellettük táncokat oktat a Kolozsvárról érkezett András Katalin Bíborka és Varga László Zoltán. 

A megnyitón felszólalt Csenger-Zalán Zsolt, Magyarország ausztráliai nagykövete. Vasárnapig számos táncprogram, különböző előadások, képzőművészeti kiállítás, gasztronómia lesz része a rendezvénynek. – Az Ausztráliai Magyar Kulturális Találkozó kiváló lehetőség arra, hogy a mintegy százezres lélekszámú helyi magyarság képviselői, valamint a Kárpát-medencéből érkező magyarok együtt legyenek – fogalmazott az MTI-nek adott interjúban Potápi Árpád János. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában