Teol.hu videó

2023.02.28. 14:01

A Mérey ovisok már elűzték a telet (videó)

A Fősővárosi Kör rendhagyó módon űzte el a telet a szekszárdi Mérey ovisokkal karöltve. Kolompolva, zajongva égették el az apró kiszebábokat az egyesület székházának udvarán.

Farkas Eszter

A Fősővárosi Kör apró kiszebábok elégetésre hívta a kisgyerekeket (Fotó: M. D.)

Szombaton szerettek volna búcsút inteni a télnek a Fősővárosi Kör tagjai a Mérey óvodásokkal közösen készített óriás kiszebáb elégetésével, azonban az időjárás miatt erre nem kerülhetett sor.

– Az előzményekről annyit érdemes tudni, hogy a hétvégén szerettük volna kivitelezni a kiszebáb égetést, azonban a szeles, esős időjárás miatt ezt el kellett halasztanunk – tájékoztatta lapunkat Szollár Zoltán, a kör elnöke, majd hozzátette: másnap az egyik tagunknak jutott eszébe metszés közben, hogy a székházunk udvarán ezt mégis meg kellene tartani.

Így a Mérey ovisikkal közösen február 28-án délelőtt égették el a kiszebábokat.

– Az apróságok évről-évre készülnek erre az eseményre, mindig elkészítik ezeket a kicsi kiszebábokat, ezért nem szerettük volna cserben hagyni a gyerekeket. Már nagyon várták a hétvégi eseményt,  hiszen – ha visszagondolunk a gyermekkorunkra – tudjuk, ez egy örök emlék marad a számukra. Fél tizenegyre érkeztek a székházhoz a gyerekek Bognár Cecillel, aki zenélve és kolompolva vezette fel őket. Szokásosan körbeállták a tüzet és a bábok elégetése közben énekelték a télűző nótákat. Jövőre ezt már az eredeti elképzelés szerint a Kápolna téren szeretnénk megtartani.

Szollár Zoltán elmondta, feltett szándékuk volt, hogy a gyerekekben is erősítsék a hagyomány tiszteletét, hogy a jövőben azt továbbvigyék. A szalmabábuk elégetését követően az egyesület tagjai teával és süteménnyel várták a kicsiket.

Az utóbbi években számtalan télűző, tavaszköszöntő népszokás alakult ki szerte az országban, köztük ilyen a kiszehajtás is, vagy a busójárás – melyről korábban írtunk is. Ennek időpontja területenként teljesen eltérő, de leginkább a farsangi időszak végén, illetve virágvasárnapon tartják.
A hagyomány szerint régen a lányok, ma a gyerekek egy nagy, szalmából készült bábut készítenek, amit különböző rongyokból menyecskeruhába öltöztetnek, majd tavaszi dalokat énekelve végighordozzák, körbetáncolják.

Máglyát raknak száraz ágakból, fából, szalmából és erre állítják a kiszebábot. Ezt meggyújtják, és így égetik el a bábut. Szokás, hogy az óvodás gyerekek kis kiszebábot is készítenek, amit szintén elégethetnek. A résztvevők közben tavaszi dalokkal, mondókákkal és versekkel hívják a jó időt. Jelképesen így tűnik el a tél, vele együtt a hideg és a betegségek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában