Elűzték a telet

2023.02.19. 17:46

Idén Tolnából is sokan nézték meg a mohácsi busójárást

Idén minden eddiginél több, összesen 2200 maskarás űzte és űzi a telet, a busójárás kedden ér véget.

Farkas Eszter

Összesen 2200 maskarás űzte és űzi a telet Mohácson. (Fotó: M. D.)

Fotó: Denes Martonfai

A programok csütörtökön indultak Pávkovics Gábor, Mohács polgármesterének köszöntőjével, majd a Sokac-körtől indult a farsangi felvonulás, amit gyermek néptánccsoportok és busócsoportok bemutatói követtek. A programok legtöbbje ingyenes, a Deák téri Gasztroudvarban mindenki találhat magának valami finomságot.

Idén újdonságok is vártak a látogatókra: vasárnap délelőtt az újmohácsi révnél látványfőzéssel, zenével "kínálták" a vendégeket a tradíciónak megfelelően csónakokkal a szigetről átkelő busócsoportok, míg a délszláv zenével kísért mindennapos táncházak egy részét esőbiztossá tették, a mohácsi piac fedett részén is mozgásra hívták az érdeklődőket. 

A gyerekeknek koncerteket tartottak szombaton és vasárnap délelőtt a Kossuth Teátrum színháztermében, míg a Duna partján közelmúltban létesült Selyemgyár Kulturális Negyed rendezvénytermében is kínáltak programokat; pénteken például az Anka-bál keretében sokaclány-szépségversenyt is tartottak.

További újdonság, hogy a PajtaKult hálózat keretében csütörtökön megnyílt a KultúrKikötő Mohácson, ahol néprajzi előadásokon, kézműves foglalkozásokon vehettek részt a látogatók, míg a Szent János Hotelben helyi gasztronómiai különlegességeket is kóstolhattak a Mohácsra látogatók.

A messze földön híres esemény leglátványosabb programjait a tradíciónak megfelelően az idén is farsangvasárnapon tartották meg. A busók mindig ezen a napon kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak máglyát a város főterén.

A télűzésben 70  busócsoport mintegy 2200 busója és egyéb maskarása vesz részt - még soha nem voltak ennyien a főszereplők - a látogatók száma várhatóan összességében százezer felett alakul. Egy nem reprezentatív felmérés keretében kiderítettük a hétévégén az ország számos részéről érkeztek résztvevők, köztük Szentendréről, Budapestről, Debrecenből, de vármegyénk több településéről például Decsről, Szekszárdról és Tamásiból is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában