Elismerés

2023.02.01. 07:00

Díjazták a legjobb jégkármérséklőket

Elismerést kaptak az országos jégkármérséklő rendszer országos és vármegyei legjobb generátorkezelői – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

TEOL

Ahogy 2018 óta minden évben, 2022-ben is védte a jégkároktól a mezőgazdasági, lakossági, közületi értékeket a NAK által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer. A rendszer működtetésének alapkövei a generátorkezelők, akik közül a legjobban teljesítők dr. Nagy István agrárminisztertől és Győrffy Balázs NAK-elnöktől vehettek át elismerést.

Nyul István  oklevelét Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei elnöke vette át. Mellette Dr. Nagy István agárminiszter (j) és Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Fotó: NAK/Lévai Zsolt.

– Magyarországon kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működik, amely számos helyzetben segítséget nyújt a gazdálkodóknak. Ennek egyik fő eleme az országos jégkármérséklő rendszer. A generátorkezelők lelkiismeretes munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy éves szinten több tízmilliárd forint kárt előzzünk meg a mezőgazdaságban, továbbá a rendszer lakossági és ipari létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. Minden egyes forint, amelyet a rendszerre fordítunk, 33 forint termelési értéket óv meg. Ez hatalmas eredmény a gazdasági károk és esetleges emberi tragédiák megelőzésében és mérséklésében.

A generátorkezelőket köszönet illeti teljesítményükért, elkötelezettségükért és lelkiismeretes munkájukért, amelyet sokszor nehéz körülmények között kell teljesíteniük. Higgyék el, sokan vannak – a mezőgazdaságban dolgozók ezrei – akik hálásak a munkájukért és tisztelik a tevékenységüket – fogalmazott dr. Nagy István agrárminiszter a január 31-i dunaharaszti ünnepségen.

– A NAK által működtetett jégkármérséklő rendszer az ország 986 pontjáról – 219 automata és 767 manuális talajgenerátor segítségével – juttat ezüst-jodidot a felhőkbe. A generátorokat 2022-ben – az április 15-e és szeptember 30-a közti védekezési szezonban – 99 napon kellett, összesen 212 091 üzemórára bekapcsolni. Az eredmények pedig beszédesek: tavaly a gazdálkodók csak 28 400 hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos rendszer, jóval több mint kétszer ekkora területre, 72 ezer hektárra. A rendszer évről évre bizonyítja létjogosultságát, ebben nagy szerepe van a generátorkezelőknek, akik nap mint nap készenlétben állnak és gyorsan reagálnak a riasztásokra – fogalmazott Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Az ország 2022. évi legjobb generátorkezelője a Bács-Kiskun vármegyei Kasza Károly lett, Tolnából Nyúl Istvánt díjazták.

Mint azt megírtuk, Tolna vármegyében 2022-ben az április 15. és szeptember 30. közötti védekezési szezonban 99 napon kellett összesen 212 091 üzemórára bekapcsolni a talajgenerátorokat. Tolnában harminchét manuális talajgenerátor működik. Ennek köszönhetően a jégveszélyes zivatarok átvonulásakor zömmel csak búzaszem- vagy borsónagyságú jégszemek hullottak. Megyénkben a legtöbbször júniusban és augusztusban kellett bekapcsolni a generátorokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában