Neumann Nemzetközi Tehetségkutató

2023.03.24. 17:30

A jövő informatikusai mérték össze tehetségüket Szekszárdon

Jó hangulatú eredményhirdetéssel és díjkiosztóval zárult a Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny pénteken kora délután, amelyet 19. alkalommal rendezett meg az I. Béla Gimnázium.

Gazsó Rita

A diákok nyolc kategóriában indultak az idei megmérettetésen. (Fotó: M. K.)

A tehetségkutató kétnapos döntője csütörtökön reggel kezdődött az intézmény Neumann termében, ahol azután egymást követték a különböző programok: előadások, kiállításmegnyitók, bemutatók. Az informatikai tehetségkutatás egyik legfontosabb hazai eseményének célja immár csaknem két évtizede, hogy az elkészített pályamunkák elkészítésével lehetőséget biztosítson az informatikát szerető diákok számára tehetségük kibontakoztatására. A hazai indulók mellett ezúttal is szép számmal érkeztek tehetséges fiatalok a Vajdaságból, Erdélyből és Kolozsvárról is.

– Az oktatásban az egyik legnagyobb kihívás ma Magyarországon, hogy minél több arra érdemes fiatalt tereljünk a műszaki terület, a természettudományok, a matematika és az informatika irányába. Ez a verseny a jövő kihívásaira készíti fel a résztvevőket, olyan szakmákra, amelyek ma még nem is léteznek. Ezekhez éppen olyan képességek szükségesek, mint amelyekre ez a megmérettetés is épül – értékelte a versenyt Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság alelnöke, aki a verseny ötletgazdáját, Kovács Győzőt, majd Dr. Zsakó Lászlót követi a zsűrielnöki székben. 

Az informatikai tehetséggondozással foglalkozó szakember úgy fogalmazott, a kreativitáson túl az innováció és az emberi találékonyság az, amit a résztvevők megcsillantottak a verseny során, akik valós problémákra próbáltak megoldásokat találni, a mai kor legújabb technológiái segítségével.

A verseny idén 120 éve született névadójának tiszteletére különdíjakat is átadtak, amelyre a diákok Neumann János életéhez, pályájához kapcsolódó pályaművel nevezhettek. A különdíjat ezúttal Vajda Ádám, Erdői Szonja és Huszár Mónika vehette át. 

A diákok nyolc kategóriában indultak az idei megmérettetésen. Az alkalmazói programok kategóriájában az első helyet az általános iskolások közül az érdi Bálint András, a középiskolások közül pedig Horváth Zsombor budapesti gimnazista, a számítógépes animáció kategóriában az általános iskolások közül a kupuszinai Popovics Regina, a középiskolások mezőnyében a nyíregyházi Véghseő Tamás, a játékprogramok kategóriájában az általános iskolások közül a nagyhegyesi Katona Klementina, a középiskolások mezőnyéből a veszprémi Anisics Bendegúz, a számítógéppel támogatott tervezés kategóriájában az általános iskolások közül a zentai Marko Repac és Cvejic Ognjen, míg a középiskolások mezőnyéből a magyarkanizsai Erdélyi Szonya nyerte el. A megépített automata berendezés és vezérlése kategóriában a budapesti Pölcz Zsigmond, a számítógépes grafika munkák mezőnyéből pedig a debreceni Beke Enikő Andrea bizonyult a legjobbnak.

A 120 éve született Neumann János tiszteletére este 18 órától kiállítás nyílt a Babits Mihály Kulturális Központban, amelyet a Neumann János Számítógéptudományi Társaság a verseny idejére időzített. A tárlat az intézmény nyitvatartási idejében látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában