Program

2023.03.08. 16:38

Gondosórához juthatnak a magányos idősek

Az idős, magányos embereket segítő két programról tájékoztattak, tanácskoztak szerdán délelőtt Szekszárdon, a városháza dísztermében.

Szepesi László

Vég Beáta, a Pécsi Egyházmegye Kórházlelkészségének koordinátora a Gondosóra és az Utca programról adott részletes információt az idősebb embereket képviselő szervezetek vezetőinek

Fotó: Mártonfai Dénes

Gréczy-Félegyházi Gyöngyvér, a szekszárdi közgyűlés szociális bizottsága elnökének kezdeményezésére Vég Beátával, a Pécsi Egyházmegye Kórházlelkészségének koordinátorával a Gondosóra és az Utca programról adtak részletes információt az idősebb embereket képviselő szervezetek vezetőinek.

A Gondosóra egy karon vagy nyakban viselhető, gyufásdoboz méretű, három és fél dekás vízálló szerkezet, amelyen egy gomb van, amit megnyomva a felhasználó kapcsolatba tud lépni az országos diszpécserközpont ügyeletesével. A kis készülék GPS segítségével a diszpécsernek jelzi azt is, hogy viselője éppen hol tartózkodik, így szükség esetén a megfelelő helyre tudja irányítani a segítségnyújtót. Egyébként az órával, mint egy telefonnal a viselője el is tudja mondani, hogy miért kér segítséget.

Az egy évvel ezelőtt indított Gondosóra programra lehetett és lehet interneten jelentkezni, regisztrálni, de mert több idős embernek nincs e-mail címe, a Pécsi Egyházmegye Kórházlelkészsége felvállalta annak terjesztését. A szociális bizottsággal közösen ezért hívták meg az időseket is képviselő szervezetek vezetőit, szakembereit.

Készítettek egy tájékoztatót és egy nyomtatott jelentkezési ívet, amelyet kitölthetnek a 65. évüket betöltött érintettek, vagy akár ismerősük, hozzátartozójuk. Miután azt a plébániákon, önkormányzatokon keresztül eljuttatták a kórházlelkészségnek, a magányos idős ember néhány hónapon belül díjmentesen megkapja a készüléket. Szándék, hogy a kórházlelkészség ilyen nyomtatott lapokat eljuttat az egyházmegye valamennyi településére.

Ezt kitöltve fel kell tüntetni az igénylő személyi adatait, s legalább egy személyt, akit a diszpécserszolgálat telefonon elérhet, ha segítségre van szükség.

A Pécsi Egyházmegye és a kórházlelkészsége emellett indított egy Utca programot is, ennek révén a katonaság és a cserkészek segítségével szintén a magányos, idős emberek életét teszik könnyebbé. A katonák már kitisztítottak eldugult csatornákat, a cserkészek pedig például élelmiszert, gyógyszereket vásároltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában