Mustra

2023.03.13. 11:32

Jól szerepeltek a szekszárdiak az országos borversenyen

Jól szerepeltek a szekszárdi borok is a huszadik alkalommal megrendezett Országos Syngenta Borversenyen, amelyre idén összesen 501 nevezés érkezett Tokajtól Sopronig. A jubileumi verseny siófoki díjátadóján a rendkívül erős mezőnyt a zsűri öt nagyarannyal és 114 aranyéremmel jutalmazta.

Mauthner Ilona

A kép illusztráció.

Fotó: Krilerg saragorn

Az Országos Syngenta Borverseny a borászati szakma számára is meghatározó jelentőségű esemény. Két év kényszerszünet után idén immár huszadik alkalommal rendezték meg a nagyszabású megmérettetést.

Mindenképpen ígéretesek a 2022-es évjáratú borok, annak ellenére, hogy a súlyos aszály miatt sok volt a bizonytalanság a termesztés sikerességét illetően. Az illatos szőlőfajták – az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a muskotály – esetében kifejezetten jó évjárat lett a 2022-es, és sok helyen a kékszőlők is minőségi termést hoztak, mondta a zsűri egyik tagja. 

Az elmúlt évtizedekben számos európai fajtát honosítottak meg a szőlészek hazánkban, ilyen például a Syrah. Az éghajlati változások következtében a Kárpát-medence mikroklímája egyre inkább dél-európai termesztési viszonyokhoz kezd hasonulni, ez nemcsak lehetőségeket, de kihívásokat is tartogat a szakma számára. Ide tartozik egyebek mellett a magasabb alkoholtartalom kezelése a szüret megfelelő időpontjának megválasztásával, amely most már minden évben fejtörést okozhat a szőlészeknek-borászoknak.

A jubileumi borverseny díjátadó gáláján a kategóriagyőzteseknek járó SynVino-díjat kapott többek között a szekszárdi Schieber Borászat, illetve 114 arany, 312 ezüst és 6 bronz minősítéssel jutalmazta a borászokat a zsűri, köztük több szekszárdi pincészetet is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában