Keresztútjárás

2023.04.08. 11:30

A családok végigjárják a fájdalmak útját

A szekszárdi egyházközséghez tartozó Mária kegyhely, a Remete kápolna területén mintegy hetven hívő vett részt a Keresztútjáráson Nagypénteken.

Brunner Mónika

Szekszárdon felidézték Jézus keresztútjának történéseit (Fotó: K. A.)

Szemerkélő esőben kezdődött a nagypénteki keresztútjárás Priskin Zsolt szekszárdi diakónus vezetésével. Elhangzott, hogy eljön a nap, mikor elviszik a vőlegényt, viszik a Golgotára a mennyei jegyest, de az egyház követi, mert a menyasszonynak ott a helye, ahol a vőlegénynek. 

A menet tagjai az állomásoknál közösen imádkoztak. 

Az első stációhoz érkezve meghallgatták, hogy Pilátus halálra ítéli Jézust, ezért ha bárki Pilátusként igazságtalanul ítélkezik családtagjai felett, jó ha tudja, hogy a jogot szerettei felemelésére és nem lekezelésére kapta. 

A második állomáson Jézus vállára veszi a keresztet, tehát minden családnak és külön a családtagoknak is segítenünk kell, merni felvenni és hordozni a keresztjeiket. 

A harmadik stációban Jézus először esik el a kereszt súlya alatt. Elhangzott, hogy hányszor vagyunk egymás terhére a családban, és ha elesik valamelyikünk, vajon elfogadjuk-e egymás segítségét? 

A negyedik állmáson Jézus szent anyjával találkozik. Elmondták, hogy az édesanyáknak a legnagyobb gond, ha elveszítik gyermekeiket, nem csak úgy, hogy azok meghalnak, hanem hogy elfordulnak tőlük. Az édesanyai szeretet titka a minden percben megbocsátani képes irgalmas szeretet. 

Az ötödik stációnál Cirenei Simon segít Jézusnak vinni a keresztet. A családjukért dolgozó apák kereszthordozásának az állomása ez. 

A hatodiknál Veronika kendőt nyújt Jézusnak, tehát nem kellenek drága dolgok ahhoz, hogy szívünk szeretetét kifejezzük egymásnak. 

A hetedik állomáson Jézus másodszor esik el a kereszt terhe alatt. Fáj a szeretteinktől kapott érzéketlenség. 

A húsvétot megelőző nagypénteken országszerte keresztutat járnak a katolikus hívek, amely a templomokban, illetve sok településen szabadtéren lévő kálvária tizennégy stáció előtti imádságból áll, számolnak be erről a Magyar Katolikus Egyház oldalán. 

 

A keresztúti ájtatosság elmélkedő imádság, amelyben a hívők – egyedül vagy közösségben – fölidézik Jézus keresztútjának történéseit. 

 

A keresztútjárás hagyománya az apostolok koráig nyúlik vissza. A keresztút eredetileg az az útvonal Jeruzsálemben, amelyet Jézus végigjárt a kereszttel a Golgotáig. Ezt via dolorosának, a fájdalmak útjának is nevezik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában