LélekFormák

2023.04.26. 11:30

Három Tolna vármegyei kismester is a szakma legjelesebb képviselői közt

Három Tolna vármegyei kézműves kismester is van a 226 tárgyalkotó között, akiket meghívtak a Műcsarnokba. Szakmájuk legjelesebb képviselői. A LélekFormák című népművészeti kiállítás július 16-ig tekinthető meg.

Wessely Gábor

Lőrincz Etelt, mint a székely hagyományok avatott ismerőjét hívták meg a kiállításra (Fotó: Máté Réka)

Megnyílt a II. Népművészeti Nemzeti Szalon tematikus, LélekFormák című tárlata Budapesten, a Műcsarnokban. Azokat a kézműves kismestereket hívták meg a szervezők, akik vitathatatlan szakmai tudással és országos ismertséggel rendelkeznek. Azokat, akik szívüket, lelküket beleadják az alkotásba. A 226 kiállító között három Tolna vármegyei van; mindhárman a népművészet mesterei.

Lőrincz Etel (Bonyhád-Majos) szövő, aki gyakorlatilag belenőtt a székely szőtteskészítésbe. Édesanyja, Lőrincz Aladárné is szívügyének tartotta e népcsoport kultúrájának ápolását, továbbadását. A hatvanas években még visszajárt Erdélybe mintákat gyűjteni. Mindketten tanítottak, szakköröket, táborokat szerveztek. Munkáikat zsűriztették, kiállították.

Tatai Ernő legszívesebben tamburákat készít (A szerző fotója)

Tatai Ernő (Tevel) népi hangszereket, leginkább tamburákat készít már 45 éve. A zene iránti szeretete ösztönözte, hogy ezzel a szakmával elmélyülten foglalkozzon. Jó nevű, jó hírű mesterember. Kapott megrendelést már Luxemburgból is. Sorszámozott, egyedi hangszereket állít elő.

Nepp Dénes szekszárdi műhelyében (A szerző fotója)

Nepp Dénes (Szekszárd) szíjgyártó. A nadrágszíjaktól a táskákon át a fogathajtó lószerszámokig számos mesteri munka kerül ki a műhelyéből. Sok kézműves szakvásáron járt itthon és külföldön, élőmunka-bemutatókat is tartott. Oktat is. Híre messzire jutott. A közelmúltban egy tehetséges csíkszentdomokosi tanítványa volt: Sámuel Szilárd László.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában