Arccal a kvantumfizika felé

2023.04.26. 07:00

Az egész iskola büszke Biszak Ákosra

Biszak Ákos megnyerte a hazai tanulmányi versenyt matematikában és szakmájában, mint elektrotechnikus, múlt hétvégén pedig az ígéretes fiatal fizikusok mezőnyében is kiemelkedő helyen végzett egy országos versenyen.

Ábrahám-Gazsó Rita

Az Országos Szilárd Leó Fizikaverseny döntőjének az Energetikai Technikum és Kollégium (ESZI) adott helyet

Fotó: Molnár Gyula

Ahogyan korábban megírtuk, egy paksi diák kiemelkedően nagy sikert aratott a hétvégi, Országos Szilárd Leó Fizikaverseny döntőjén, amelynek ezúttal is az Energetikai Technikum és Kollégium (ESZI) adott helyet. Biszak Ákos, az ESZI végzős diákja negyedik helyezést ért el, amelyre iskolája nagyon büszke. Az eredményhirdetést követően az intézmény igazgatója, Csanádi Zoltán úgy fogalmazott, hasonló sikert csak öt-tíz évente érnek el tanítványaik.

– Mindig is a fizika érdekelt, ezért is jöttem az ESZI-be tanulni – mondta a kiváló eredményt elért diák, aki egyébként idén végez itt elektrotechnikusként. Biszak Ákos azt mondja, számított rá, hogy az első öt helyezett közé kerül, mivel nagyon sokat készült a versenyre, és az atomfizika is kiemelten érdekli, amiről a verseny is szólt.

Azt elismerte, hogy nem volt könnyű helyzetben, hiszen a többi versenyző kétségtelen előnyben volt hozzá képest, mivel őket eleve emelt óraszámban oktatták fizikára, míg Ákos az ESZI-ben csupán az első három évben tanulta a tárgyat, ahol az atomfizikával csak érintőleg találkozhattak.

Emellett mostanáig fizika szakkörben is mélyítette a tudását, ahol egyebek mellett segítettek neki a versenyre készülésben. Ákos végigolvasta az összes ajánlott irodalmat, emellett az előző évi feladatokat is gyakorolta. Mint mondta, a verseny szimulációs részének korábbi programjai mind elérhetőek online, ezeket is tanulmányozta. A sok gyakorlás meg is hozta a gyümölcsét, de azért volt, ami még rajta is kifogott. 

– A verseny három fordulóból állt, az elméleti részről írásban kellett beszámolnunk, ez ment a legjobban, hasonlóan jól sikerült a feladatok mérési része is. A szimuláció talán kevésbé volt sikeres – számolt be a versenyen elért eredményeiről. Mint megtudtuk, nem először nevezett a Szilárd Leó fizikaversenyre, tavaly is próbálkozott már, de akkor nem jutott döntőbe, vélhetően azért, mivel ezzel párhuzamosan több tanulmányi versenyre is készült.

A munka gyümölcse, úgy tűnik, mostanra ért be, mivel a fizikaverseny negyedik helyezése mellett begyűjtött egy első helyet az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen matematikából is, amelyen tavaly még csupán a 8. helyig jutott, sőt az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt is megnyerte az elektrotechnikusok mezőnyében.

Így bár a fizikaverseny nem számít majd bele a továbbtanuláshoz szükséges pontjaiba, a matematika győzelem száz ponttal hozzájárul majd ahhoz, hogy bekerülhessen a felsőoktatásba. A Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett a fizika alapképzésre, azután majd kiderül, merre tovább. Természetesen erre is vannak elképzelései: elsősorban a modern fizika, a kvantumfizika érdekli leginkább, amely terület néha még a legnagyobb tudósokat is zavarba hozza.

– Ákos egy ritka, ígéretes tehetség, nagyon boldogok voltunk már amiatt is, hogy bejutott a döntőbe, hiszen ez öt éve nem sikerült egyetlen diákunknak sem – mondta Nagy Lakos Mária, a versenyre felkészítő, fizika szakkört vezető tanár. A felkészülés során a tanárnő ellátta tehetséges diákját a szükséges szakirodalommal, de növendéke ellátogatott a részecskefizikai diákműhelybe, a Wigner Kutató Központba is, amely nagyon tetszett neki.

Nagy Lakos Máriától megkérdeztük, mit gondol, tíz év múlva hol tart majd Ákos. A tanárnő igazi elhivatott kutatóként képzeli el jelenlegi diákját, egy kicsit korábbi tanítványára, dr. Elekes Zoltánra emlékezteti, aki ma a debreceni Atommag Kutató Intézet kutatója.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában