XXVI. Országos Szilárd Leó Fizikaverseny

2023.04.24. 17:30

Ritka nagy sikert aratott a paksi diák

Hosszú évek elteltével idén jutott be újra paksi versenyző a XXVI. Országos Szilárd Leó Fizikaverseny péntektől vasárnapig tartó döntőjébe, amelynek ezúttal az Energetikai Technikum és Kollégium (ESZI) épülete adott otthont Pakson.

Ábrahám-Gazsó Rita

A verseny eredményhirdetésén részt vett Süli János országgyűlési képviselő és Leber Ferenc Paks alpolgármestere is

Fotó: Molnár Gyula

A Magyar Nukleáris Társaság, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a BME Nukeáris Technikai Intézete, az ESZI, valamint a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány által megrendezett nagymúltú megmérettetésen Biszak Ákos szenior kategóriában ért el negyedik helyezést. 

A résztvevők pénteken látogatást tettek a Paksi Atomerőmű látogatóközpontjában, a karbantartó és gyakorló központban, majd az erőmű 4. blokkját is megnézték. A szombati versenynapon a versenyzők elméleti, kísérleti és számítógépes feladatokat teljesítettek. Volt sugárbiológiával kapcsolatos témakör is, amellyel a névadóról, Szilárd Leóról emlékeztek meg. Vasárnap délelőtt elsőként a feladatok megoldásairól lebbent fel a fátyol. Ezután az eredményhirdetésen dr. Sükösd Csaba, a versenybizottság elnöke arról beszélt, hogy a megmérettetésen idén is az ország legjobbjai mutatták meg fizikatudásukat. Az eredményhirdetésen részt vett Süli János országgyűlési képviselő és Leber Ferenc Paks alpolgármestere is.

A 9-10. osztályosok kategóriájában az első helyen Szilágyi Barnabás, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákja végzett, a második helyezett Muraközi Péter, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium tanulója, a harmadik pedig Jávor Bence, a Városmajori Gimnázium diákja lett. A 11-12. osztályosok mezőnyéből a legjobb eredményt Budai Csanád Gyula érte el a fővárosi Deák Téri Evangélikus Gimnáziumból, a második helyért járó díjat Nemeskéri Dániel, a budapesti ELTE Apáczai Cs. J. Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanulója, a harmadik helyezést pedig Hajós Balázs, az ugyancsak az Apáczaiból érkező diák vehette át. A negyedik helyen végzett Biszak Ákost Damjanovitsné Eke Violetta és Nagyné Lakos Mária, az ESZI tanárai készítették fel.

A versenyt szervező Energetikai Technikum és Kollégium igazgatója, Csanádi Zoltán úgy fogalmazott, nagyon büszkék arra, hogy immár sokadik alkalommal itt rendezhették a versenyt, emellett pedig Biszak Ákos szép eredményére is, hiszen csak öt-tíz évente érnek el hasonló sikert a tanítványaik. Hozzátette: a nyertes mezőnyben csupa nagyhírű, speciális fakultációval rendelkező 6-8 osztályos gimnázium szerepelt, míg az ESZI-nél nem ez az iskola fő profilja, így diákjuk csak három éven keresztül, valamint szakkörön tanult fizikát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában