Megemlékezés

2023.04.26. 20:16

Egyetlen emberélet is túl sok

Ünnepséget szervezett a Munkabalesetben Elhunytak Emléknapja alkalmából a Tolna Vármegyei Kormányhivatal a munkahelyi balesetben elhunytak és megrokkantak tiszteletére állított szekszárdi emléktáblánál, szerda délelőtt a Garay téren.

Gazsó Rita

Különösen fontos a munkavédelme területén a mai nap és ez a megemlékezés, hiszen immár tíz esztendeje minden évben megemlékezünk azokról, akik munkabalesetben megrokkantak, vagy elhunytak – mondta dr. Zöld-Nagy Viktória  a munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatás-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a Munkabalesetben Elhunytak Emléknapja alkalmából szervezett munkavédelmi nyílt napon. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy általánosságban csökkenő tendenciát mutat a munkabalesetek száma, ezen belül a halállal végződő esetek száma is kevesebb, évente 85-86 alkalommal történik végzetes munkabaleset. 

Fotó: Makovics Kornél

– Még tovább kell csökkentenünk ezt a számot, ez a magyar kormány fontos célkitűzése, de megjelenik az Európai Unió stratégiájában is  – tette hozzá. Ennek érdekében a közlekedésben megismert zéró toleranciához hasonlóan a munkavédelemben is megjelent a fogalam, ami azt jelenti, hogy a megelőzés erősítésével, javításával igyekeznek azt elérni, hogy minél kevesebb munkabaleset történjen.

– Hazánk 2016 és 2022 közötti nemzeti munkavédelmi politikájának tapasztalataira és az új kormányzati elképzelésekre építve ebben az évben készül el a 2023-2027 közötti új magyar Munkavédelem Nemzeti Politikája. Ebben olyan célkitűzéseket fogalmazunk meg, amelyek a munkáltatókat és a munkavállalókat fogjuk segíteni. Jelentős szerepet kap a megelőzés, a munkavédelem tudatosítása a munkahelyeken – ismertette a munkavédelem friss hazai irányait dr. Zöld-Nagy Viktória, aki úgy fogalmazott, szeretnék, ha az új, munkavédelmi szempontokat már a folyamatban lévő, kiemelt beruházások esetében is alkalmazzák, ezzel is segítve, hogy minél kevesebb munkabaleset történjen.  

– Tolna vármegyében az elmúlt évben összesen egy halálos kimenetelű munkabaleset történt, amely az országos adatokhoz képest kis szám, de egy emberélet is sok – hangsúlyozta az eseményen dr. Horváth Kálmán főispán, aki szerint nagyon fontos, hogy ezen a napon felhívjuk a figyelmet a munkavédelem fontosságára és a prevencióra. 

– Mindent meg kell annak érdekében tenni, hogy a munkavégzés során olyan felszereléssel és oktatással lássuk el a dolgozókat, hogy ezek a balesetek ne történhessenek meg – mutatott rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában