Míg igény van rá

2023.04.19. 17:30

Május 15-ig készenlétben állnak a távfűtő üzemek, ha szükség lenne a melegre

Jellemzően április 15-én szokott véget érni a fűtési szezon, de a szolgáltatók rugalmasan kezelik az időpontot, amíg igény van rá, addig melegek a radiátorok. A szekszárdi távfűtési helyzetről már beszámoltunk, most a megye másik három városában – Bonyhádon, Dombóváron és Pakson – kérdeztük meg a szolgáltatók vezetőit az elmúlt télről.

Mauthner Ilona

képalá: Még melegek a radiátorok Bonyhádon, Dombóváron, Szekszárdon és Pakson is (Fotó: MW)

A tél enyhe volt, de az április a vártnál hűvösebbre sikerült, így még jól esik esténként ha melegek a radiátorok. A megyében négy városban – Bonyhádon, Dombóváron, Pakson és Szekszárdon – működik valamilyen formában fűtőmű, melynek szolgáltatását fűtés és melegvíz formájában élvezhetik a lakók. 

Bonyhádon 860 lakást és néhány közületet lát el meleggel a Fűtőmű Szolgáltató Kft., melynek igazgatója, Kiss Lajos elmondta, a múlt évhez képest a gázbeszerzési árak emelkedtek. A fogyasztás a tavalyi évnél kedvezőbb volt, az enyhe télnek köszönhetően. Még melegek náluk is a radiátorok, de folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzést. Május 15-ig - ha hűvös maradna az idő - lehetőség van a fűtés igénylésére. Ezt követőn kisebb-nagyobb karbantartási munkákat végeznek majd el. 

Sajnos vannak kintlévőségeik a nem fizető lakók miatt. A fizetési felszólításokat már a második hónaptól kiküldik, és ha nem reagál rá az érintett, akkor kezdeményezik a végrehajtási eljárást. Általában százötvenezer forintos elmaradásig még viszonylag kezelhető a tartozás, részletfizetéssel például, de efölött már nehezebb a hátralékot letudni, mondta az igazgató

Dombóváron 2053 lakást és tíz intézményt fűt a városhoz tartozó Veolia Energia Magyarország Zrt. Hevesi Róbert igazgató elmondta, eddig még egyik lakótömbben sem kérték, hogy állítsák le a fűtést. Volt olyan év, amikor júniusban újra kellett indítani pár napra a fűtést, mert annyira lehűlt a levegő. Remélik, az idei év nem ilyen lesz. Az éves elszámolásokat június vége felé készítik el, akárcsak Bonyhádon és Szekszárdon. A lakók tartozása, és annak a behajtása ebben a városban is gond, de az bizakodásra ad okot, hogy némileg csökkent a fizetéssel elmaradók száma. Igaz, egyből lépéseket tesznek, ha valaki nem fizet.

Pakson a Duna Center Therm Kft. 2669 lakásban szolgáltatja a meleget, mondta el Péterfi Gábor igazgató. Itt a lakók mérés alapján, havonta fizetik a fűtést, nincs éves elszámolás. Bár a megyében itt a legolcsóbb a fűtés és a melegvíz, Pakson is sokan vannak, akiknek fizetési elmaradásuk van. 

Sokat segít az épület hőszigetelése

Több szempontból is előnyös lehet az adott társasház lakóközösségének, ha az épületet szigetelik. A külső oldali hőszigetelés a lakásbelső egyenletes hőmérsékletének a biztosításában játszik fontos szerepet. Télen nem engedi kihűlni, nyáron pedig felmelegedni a falakat. A szakemberek szerint a várt eredmény érdekében minimum öt, de a legjobb, ha tíz centiméter vastagságban vonják be a falakat hungarocellel. Összesen negyven-hatvan százalékos megtakarítást érhetnek el azok a háztartások, ahol megfelelő vastagságban és minőségben készül el a hőszigetelés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában