Problémák

2023.04.25. 10:22

Rossz szomszédság török átok

Pár hete foglalkoztunk azzal a témával, hogy illik-e, szabad-e hétvégén füvet nyírni? Olvasóinktól sok visszajelzést kaptunk, volt aki a saját történetét osztotta meg

Mauthner Ilona

Első körben meg kell kérni a szomszédot, a növény tulajdonosát, hogy gondoskodjon az átnyúló ágak, gyökerek eltávolításáról. (Fotó: MW)

Nemrég írtunk arról, hogy egy vidéki olvasónk azt kérdezte, van-e arra valamilyen szabály, hogy mikor szabad füvet nyírni? A szomszédja ugyanis többször is szóvá tette már, hogy idegesíti a fűnyíró hangja, különösen, ha az hétvégén szól.

A hétvégét a legtöbb ember két dologra fordítja: az egyik a pihenés, a másik pedig minden olyan teendő elvégzése, amelyre hétköznap nincs idő. Ez lehet a fűnyírástól a kertiparti-rendezésig szinte bármi. Megesik, hogy egymás szomszédságában éppen olyanok élnek, akik a szabadidőt két ellentétes végéről fognák meg, és míg a kerítés egyik oldalán élő szundikálna, a másik oldalon aktívan, meglehetős zaj csapásával töltenék az időt. A csendesebbik fél jogosan bosszankodik a ricsaj miatt, de felmerül a kérdés, vajon meddig mehet el: szólhat a rendőröknek, csak mert a szomszéd füvet nyír, flexel vagy épp hangosan hallgatja a zenét?

Ha valaki jóban szeretne lenni a szomszédjával, balgaság ajtóstól a házba rontania: ha egy egyszerű fűnyírásért ráhívja a rendőröket, aligha lesz köztük baráti a viszony.

Jellemző problémák szomszédok között:

Lemetszheti-e bárki a szomszéd fájának átlógó ágait? Első körben meg kell kérni a szomszédot, a növény tulajdonosát, hogy gondoskodjon az átnyúló ágak, gyökerek eltávolításáról. Ha ezt nem teszi meg, de azok zavarják az ingatlan használatát, az ember alapos indokkal lemetszheti az átlógó növényrészeket, de csakis a telekhatárig, nem szabad átnyúlni a másik kerítése felett. Ha valaki úgy vágja le a szomszéd növényének részeit, hogy erről nem szólt neki előre, az ezt sérelmező szomszéd akár kártérítésért is folyamodhat. 

Problémát jelenthet, ha a szomszéd öreg fája a ház épségét fenyegeti. Ez igaz lehet minden veszélyt okozó dologra, düledező sufnira, átlógó ereszcsatornára. Először természetesen a szomszéddal kell beszélni a problémáról, de ha ő nem együttműködő, a jegyzőnél vagy a helyi önkormányzat építési osztályán lehet segítséget kérni. 

Ki újítsa fel a kerítést? Ez is gyakori gond lehet ott, ahol egyazon kerítés választja el a szomszédokat, a kerítés azonban általában az egyik fél telekhatárán belül áll. Ha mégis pont a felénél húzódna, a kerítés használatára mindkét fél jogosult, de felújítását is mindkét félnek közösen kell állnia. Ha mégsem közös, a felújítás azt terheli, akinek a telkén húzódik. 

A 2012. évi szabálysértésekről szóló törvény – egyebek mellett – kimondja, hogy aki lakott területen, az ott levő épületben vagy az ahhoz tartozó telken indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát zavarja, szabálysértést követ el. Jó tudni, hogy nincs általános csendháborítási szabályrendszer, ez településenként, kerületenként, társasházak esetén házanként változó.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában