Fontos a gyakorlati szemlélet

2023.04.08. 07:00

Segítettek a diákoknak a továbbtanulás útvesztőjében eligazodni

Szakmai napon ismerkedhettek különböző hivatásokkal a Szent József Katolikus Általános Iskola diákjai április 5-én, szerdán. Az eseményen több helyi középiskola is képviseltette magát.

Farkas Eszter

Fontos a gyakorlati szemlélet - így a kicsik is könnyebben választhatnak

Fotó: Mártonfai Dénes

A szemléletváltó nap egyedülálló lehetőséget kínált a tanulóknak, hogy a különböző mesterségekkel és későbbi tantárgyakkal megismerkedhessenek, valamint gyakorlati tapasztalatot szerezzenek a legkülönbözőbb területeken, mondta el nyitóbeszédében Fodor Mihályné, az iskola igazgatója.

– Elsődleges célunk az volt, hogy segítsük a diákokat a továbbtanulás útvesztőjében eligazodni. Úgy gondolom, szükségük van egy kis útmutatásra, amit a szakmai napon, gyakorlati szemlélettel tudunk a leginkább átadni – mondta Tóth Imre, szervező.

A nap programját tekintve a nebulók több csoportra osztva nyerhettek betekintést a szakiskolák programjába, előadásaiba, így ismerkedhettek az egészségügyi, elektronikai, informatikai témákkal, de a robotikával és még a vendéglátás területeivel is. A gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem, valamint a közlekedés és szállítmányozás ágazatok szakmáival is megismerkedhettek a diákok.

– A gyerekek minden egyes témakörben különböző tevékenységeket és projekteket ismerhettek meg. Például nálunk a Tolna Megyei Szakképző Központ Ady Endre Technikumának standjánál bemutatkozik az informatika szak is. Egyszerű feladatokat mutatnak be az adys tanulók egy robottal, de hoztunk drónt és VR szemüvegeket is, amelyeket szintén a tanítás során alkalmazunk.

A tanítványaink a programozási fogalmakkal, majd később komolyabb gyakorlattal és akár a robotikával is megismerkedhetnek – tájékoztatott az iskolát képviselő informatika szakos tanár.

– A nap folyamán a gyerekeket szakértők irányítják, valamint útmutatásokkal látják el őket, és válaszolnak a kérdéseikre. Ezek a szakértők lehetnek tanárok és akár olyan végzős diákok is, akik az adott területen jeleskednek. A szakmai nap kiváló lehetőség a gyerekek számára, hogy mélyebb ismereteket szerezzenek a szakmákról, és felfedezzék érdeklődési körüket.

Emellett segíthet nekik új karrierutakat felfedezni, és arra ösztönözheti őket, hogy kövessék álmaikat. Ebben szeretnénk a későbbiek folyamán a szüleiknek is segítő jobbot nyújtani – emelte ki Tóth Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában