Rendkívüli közgyűlés

2023.04.27. 16:50

Szekszárdon újra stabilizálódott a helyzet

Elnapolták a csütörtökre kiírt rendes közgyűlést a szekszárdi képviselőtestület tagjai, ugyanis a felszólítások ellenére sem kerültek be a napirendi pontok közé a polgármester jogkörét megnyirbáló, megerősítésre váró előterjesztések. Az ugyanekkor megtartott rendkívüli közgyűlésen a képviselők viszont megerősítették a március 30-i döntéseket – érkezett a hír délelőtt a városházáról.

Gazsó Rita

Archív fotó: Mártonfai Dénes

– Elmaradt a rendes közgyűlés, ugyanis Ács Rezső polgármester a többszöri törvényességi felszólítások ellenére sem vette napirendre azokat az általa vitatott pontokat, amelyről a március 30-i, rendkívüli közgyűlésen született döntés – mondta el megkeresésünkre Máté Péter, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. 

Mint ismert, a polgármester a Covid-veszélyhelyzet végén, 2021 nyarán alakította át az önkormányzat addig érvényben lévő szervezeti és működési szabályzatát, amellyel hozzá kerültek a legfontosabb döntések. Megszűntek egyebek mellett a bizottságok komolyabb döntési jogai, emellett korlátozta vagy megszűntette a képviselők közgyűlés összehívásával és a napirend meghatározásával kapcsolatos jogosítványait is. 

Az szmsz módosítására legutóbb a március 30-i közgyűlésen nyílt alkalom, amikor maga a polgármester javasolta a megváltoztatását annak érdekében, hogy alpolgármesternek nevezhesse ki bizalmasát, Posta Zoltánt. Ezt használta ki a testület és amellett, hogy nemet mondtak egy második helyettes kinevezésére, nagykoalíciós előterjesztésekkel visszaállították a korábbi szmsz-t, elvonva Ács Rezső korábbi jogköreit. Így tudtak döntést hozni egyebek mellett arról, hogy megszűntessék Zaják Rita tanácsnoki pozícióját, valamint Posta Zoltán, Szegedi Attila, Kajos Endre és Tóh Róbert külsős bizottsági tagságát. A döntés értelmében két bizottság tagjainak a létszáma csökkent, amelyekben így egyenlő arányban lesznek a Fidesz-KDNP és az Éljen Szekszárd képviselői.

A döntések végrehajtását azonban felfüggesztette a polgármester. A határozatokat még aznap megtámadta egy, az önkormányzati törvény által biztosított módszerrel, amellyel halasztható a döntések végrehajtása. Ebben az esetben azonban rendkívüli ülést kellett volna összehívnia 15 napon belül, amely nem történt meg. A törvénysértésre felhívta a figyelmét Gábor Ferenc jegyző, majd a Tolna Vármegyei Kormányhivatal is. A városvezető az utolsó pillanatban – közvetlenül a rendes közgyűlés utáni időpontra – hívta össze a csütörtöki rendkívüli ülést, mielőtt a kormányhivatal elrendelte volna annak megtartását.

– Nem volt már más lehetőségünk, az utóbbi időben el kellett határolódnunk a polgármestertől – fogalmazott korábbi párttársáról Máté Péter, aki szerint a legnagyobb hibát akkor követte el Ács Rezső, amikor a jegyzőt eltávolította a hivatal éléről, ráadásul ezt nem személyesen tette meg, hanem titkára közölte vele szóban a kirúgás hírét. Gábor Ferenc, aki egyébként korábban Ács Rezső bizalmasa volt, akkor lett kegyvesztett, amikor a külsős főállású alpolgármesteri posztra kiszemelt Posta Zoltán kinevezését nem támogatta, egy alkalommal pedig ki is küldte az egyik zárt ülésről. Úgy tudni, hogy az sem derült ki, hogy Gábor Ferenc maradhat-e a pozíciójában. Ami biztos, hogy jelenleg betegállományban van. Máté Péter szerint a jegyző eltávolítása tarthatatlan állapotot idézett elő. 

– A polgármester ezzel egy 218 fős hivatal vezetését fejezte le, tette bizonytalanná a működését, hiszen a jegyző áll a teljes önkormányzati intézmény élén. Az ott dolgozókban is felesleges bizonytalanságot szül a helyzet, hiszen nem tudják, hogy a hivatalban lévő polgármester felé legyenek lojálisak vagy az eltávolított jegyző felé – hangsúlyozta Máté Péter. Hozzátette: a városvezetőtől mindenképpen azt kérnék, hogy a jegyzőt helyezze vissza a hivatalába. Hogy mi várható ebben a helyzetben, azt mondta, Ács Rezső vélhetően összehívja majd a május 4-ére kitűzött közgyűlést.

Máté Pétertől megtudtuk, a rendkívüli közgyűlést sikerült megtartania a testületnek, amelyen két napirendről született döntés. A vitatott technikai kérdéseket módosítva elfogadták az egészségügyi alapellátást érintő döntésekkel kapcsolatos javaslatot, valamint megerősítették a március 30-i döntéseket, amellyel végre stabilizálódhat a helyzet a városházán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában