Elismerés

2023.04.30. 20:00

Tamásiba járó diáklány az ország harmadik legjobb pincér tanulója

Tudatosan, szorgalmasan készült a szakmai versenyre a kezdetektől a tamási Varga Dorina, aminek meg is lett a gyümölcse: harmadik helyezést vehetett át a hét elején megrendezett Szakma Sztár rendezvényen. A versenyről, felkészülésről és a motivációról is beszéltünk a végzős diákkal és szakképző iskolájának vezetőjével.

Gazsó Rita

Miként korábban írtunk róla, szép eredményt, harmadik helyezést ért el az idei országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyen egy Tamásiban tanuló diáklány, Varga Dorina, aki pincér-vendégtéri szakmában döntősként vett részt a rendezvényen Németh Lehelné, az iskola szakirányú oktatásért felelős vezető oktatója és egyben felkészítője kíséretében.

Varga Dorina a versenyen. Fotó: beküldött kép.

Furján Katalin Anett, a Tolna Megyei SZC Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója nagyon büszke az eredményre, kiváló diákjukra, akit igazi elhivatott szakembernek tart. Mint mondta, az intézményben komoly hagyományai vannak a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen való részvételnek, több mint négy évtizede indulnak a megmérettetésen az iskola diákjai, egészen az 1978-79-es tanév óta. 

– Aktívan a '90-es évektől szerepelnek az országos versenyen a növendékeink, összesen 19 szakmából. Dorina a 101-dik tanuló, aki dobogós helyet ért el a versenyen – mondta az igazgató, aki hozzátette, a legtöbb díjazott a gépészeti ágazat diákjai közül került ki. A vendéglátás szakmát tanulók közül legutóbb három éve sikerült egy 4. és egy 6. helyet szerezni, de a legkomolyabb eredményt – a mostani helyezéssel – eddig Varga Dorina érte el.

Idén egyébként öt szakmából összesen 13-an indultak el az iskolából: négy hegesztő, kettő kőműves, két kereskedelmi értékesítő, vagyis eladó, két szakács, három pincér-vendégtéri eladó. A verseny három fordulóból állt: a területi előválogatóval kezdődött, amely egy online írásbeli vizsgából állt. Erről tíz másik pincér tanulóval jutott tovább Dorina az országos válogatóba, amelyet márciusban rendeztek Budapesten. Itt gyakorlati feladatokat kaptak a fiatalok: a Szegedi Szabadtéri Játékokra kellett egy képzeletbeli étel-italsort és egy díszterítést összeállítani, emellett két vendégnek fel kellett szolgálniuk idegennyelven, ugyanis a diákok szakmai nyelvet is tanulnak.

A vizsgán be kellett mutatniuk a 15 oldalas portfóliójukat, amelyben munkahelyüket, tevékenységüket kellett ismertetni, ahol az iskolai gyakorlatukat végzik. A portfólióban szerepelnie kellett az önéletrajzuknak, leírva a szakmai fejlődést, ahová mostanáig eljutottak, mindezt prezentációban kellett bemutatniuk a zsűrinek. Ezen kívül egy koktélt kellett készíteniük azokból az alapanyagból, amelyeket kaptak. 

A hétfő-keddi országos döntőre már csupán öt diák jutott be Dorinával együtt, anekik ezúttal a Szatmári Szilvafesztiválra kellett egy menüsort, valamint egy díszterítést készíteni. Emellett a döntőben is fel kellett szolgálniuk, amelyben különleges éttermi munka is szerepelt: a halfilézés. Itt is kevertek koktélt a versenyzők. A megmérettetésen Varga Dorina, mint ismert a 3. helyen végzett, rajta kívül Tolna Vármegyéből egy paksi diák vett mérette meg magát.

 – Dorina érettségi után hároméves képzésen vesz nálunk részt, idén végez. Már az első évtől rendkívül motivált, szorgalmas, kitartó, tudatos, kiváló tanuló volt és szinte az első perctől készült arra, hogy az utolsó évben, végzősként elindul a versenyen – mondta Furján Katalin Anett. Mint megtudtuk, gyakorlatát Tamásiban, a Bisztró 65-ben végzi, jelenleg is itt dolgozik. – Mindent megtett, hogy ezt az eredményt elérje – fogalmazott az iskola igazgatója.

Szakcsról származik, jelenleg Tamásiban tanul és dolgozik, de hamarosan, miután végez, Kaposvárra költözik, ott él és dolgozik majd, ősztől pedig remélhetően Pécsre jár egyetemre – tudtuk meg Varga Dorinától, aki szívvel-lélekkel a vendéglátásnak él. Érettségi után szeretett a szakmába, azóta kitartóan tanulja és gyakorolja. Azt mondja, azt szereti benne, hogy emberekkel foglalkozik, rengeteg új arcot ismer meg, amire más munkakörben esetleg nem lenne módja. Ugyanakkor a munkához tartozik az is, hogy csaknem minden hétvégén dolgozik, néha egészen későig, miként az is, hogy nem tudja pontosan, hány órakor végez, gyakran csak éjjel. Szerinte ezért is van, hogy jellemzően azok tevékenykednek a szakmában, akiknek (még) nincs családjuk. 

Az igazgató által említett tudatosság azonban itt is visszaköszön, hiszen Dorina – mint mondja – éppen ezért szeretne továbbtanulni, hogy ha már családja lesz, más területen is el tudjon helyezkedni. – Tanítani szeretnék, hozzám hasonló diákokat a szakma szépségeire, mint a jelenlegi iskolaigazgatóm – számol be terveiről a diáklány, akit, ha ilyen kitartóan halad a céljai felé, mint eddig, néhány év múlva a katedrán láthatunk viszont.

Népszerű az ágazat

Az elmúlt években a koronavírushelyzet miatti korlátozások komolyan érintették egyebek mellett a hazai vendéglátást is. Számtalan vendéglátóhely szűnt meg. Érezhető-e ennek hatása a vendéglátó, ezen belül a felszolgáló szakképzésre, jelentkeznek-e elegen a Vályi Péter Szakképző Iskolába – kérdeztük Furján Katalin Anett igazgatót, akitől megtudtuk, az iskolában oktatott öt ágazaton belül a turizmus-vendéglátás a legnépszerűbb szak. Míg a többi képzésre esetenként 15-20 fő jelentkezett, erre több, mint 32-en, azaz már most, április végén látszik, hogy teljes létszámmal el tudnak indítani egy osztályt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában