Vízpótlás

2023.05.24. 11:51

A holtágak lettek az árhullám nyertesei Tolnában

A Tolna vármegyét érintő árhullám jó hatással volt a holtágakra.

Brunner Mónika

Fotó: Nagy Gábor

Több magyarországi folyón is árhullám vonult le az elmúlt időszakban. Beke Zsolt a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Tolna megyei szakaszmérnökség vezetője lapunknak elmondta, hogy a Tolna vármegyét érintő árhullám fokozati szintet sem ért el, a Duna-parti üdülőket sem veszélyeztette. Inkább pozitív hozadéka volt, ugyanis elősegítette a holtágak vízpótlását. Hozzátette: az üdülőtulajdonosok a nagyobb árhullámok előtt általában kipakolják ingatlanjaikat – erre most azonban nem volt szükség. 

A levonult árhullám a legalacsonyabb fokú árvízvédelmi készültséget sem érte el (a kép illusztráció). 

Ismertette, hogy a komolyabb árhullámok általában például Báta települést szokták veszélyeztetni. Tolna vármegyében az árhullám múlt héten érkezett és vasárnap tetőzött, tette hozzá. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a közelmúltban közleményt adott ki az árhullámokról, amelyek május első időszakában a nagy mennyiségű csapadék következtében alakultak ki. A területi Vízügyi Igazgatóságok munkatársai folyamatosan követik a hidrológiai előrejelzéseket, figyelőszolgálatot is ellátnak.

A faddi és tolnai holtágaknál sikerült maximálisan kihasználni a Duna és Sió tavaszi vízhozamát, telített mederrel készülünk a nyárra – írta Facebook oldalán Horváth István, a körzet országgyűlési képviselője.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában