Testületi ülés

2023.05.11. 19:18

A képviselők egyhangúlag megszavazták a 77 főt érintő bérkiegészítését

Rendkívüli testületi ülést tartottak szerdán a bátaszéki önkormányzati képviselők. Mint, ahogy arról korábban hírt adtunk, a képviselő-testület legutóbbi ülésén a szociális bizottság elnöke a gondozási központ bátaszéki működési területén dolgozó 14 munkatársának 10 ezer forint jövedelemkiegészítést javasolt az idei évre. Az indoklás szerint az érintett közalkalmazottak nagyon alacsony bérért végeznek igen feszített munkát.

M. I.

Rendkívüli testületi ülést tartottak szerdán a bátaszéki önkormányzati képviselők. (Archív: M. K.)

A polgármester – aki az eredeti döntést a téma előkészítetlenségére, és a költségvetés szűkösségére való hivatkozással nem támogatta - az önkormányzati törvény adta jogkörével élve kezdeményezte, hogy az ügyet újra tárgyalja a képviselő-testület, számolt be az eseményről a BátaszékMost.

A polgármester a rendkívüli ülésen javasolta, hogy 77 fő részesülhessen ugyanabban a lehetőségben, nem csupán 14 fő. Dr. Puskás Imre, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője úgy vélte, hogy a polgármester előterjesztése megerősíti, hogy a testület többsége helyes döntést hozott a legutóbbi tanácskozáson, hiszen a polgármester javaslata nem a juttatások visszavonásáról szól, hanem annak további 63 munkavállalóra történő kiterjesztéséről. 

A képviselő feleslegesnek tartotta azt, hogy a polgármester újratárgyalást kezdeményezett, ahelyett, hogy a következő testületi ülésen javasolta volna, hogy további 63 fő is részesüljön a béremelésben. A frakcióvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy az április végi ülésen nem az volt az ellenkező vélemény, hogy mindenkinek járjon a plusz juttatás, hanem az, hogy a 14 főre vonatkozó 1,7 millió forintos költség túlságosan megterhelné a költségvetést, és az önkormányzat általános tartalékát 300 ezer forintra csökkentené. Akkor a polgármester szóba se hozott ilyen javaslatot.

A polgármester szerint a bukdácsolás már akkor elkezdődött, amikor a szociális bizottság javaslata megszületett. Az előterjesztett elv volt hibás – mondta a városvezető. Álláspontja szerint a bérrendezést egységesen, minden érintett számára azonos feltételekkel kell végrehajtani.

A legutóbbi tanácskozáson – több képviselőtársával együtt – felhívta a figyelmet arra, hogy halasszák el a döntést, és fontolják meg a pénzügyi lehetőségeket. Mivel ez nem történt meg, a rendkívüli ülés összehívása volt a leggyorsabb módja a probléma orvoslásának – reagált a vádakra a polgármester. 

A bérintézkedéshez közel 8,7 millió forint szükséges az idén. Dr. Bonnyai József, a pénzügyi bizottság elnöke tájékoztatta a döntéshozókat arról, hogy a jelenleg kalkulálható adatok szerint 20 millió forintos költségmegtakarítás várható a város rezsi kiadásaiban a Kormány döntését követően, és a béremelések kifizetéséhez nem lesz szükség ingatlanok eladására. 

Dr. Kovács Klára, a szociális bizottság elnöke bár nem tartotta elegánsnak azt az utat, ahogy idáig eljutottak, örömét fejezte ki, hogy a szociális bizottság kezdeményezése tovább bontakozott, és hogy a társtelepülések is követték Bátaszék példáját a szociális szférában dolgozók támogatásában. 

A képviselők egyhangúlag megszavazták a 77 főt érintő bérkiegészítését. Az intézkedés a gondozási központ intézmény Bátaszék működési területén dolgozó 14, az óvodánál 40, a Bát-Kom 2004 Kft.-nél 14, a Bátaszéki Közös Önkormányzati Hivatalnál 2, a Bátaszékért Nonprofit Kft-nél 1, míg a Bátaszék Város Önkormányzatánál 1 munkatárs jövedelmét emeli meg havi 10 ezer forintta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában