Fejlesztés

2023.05.23. 20:00

Átadták a kakasdi kerékpárutat

Kakasdon a biciklisták nagyobb biztonságban vannak, május 23-án délután adták át ugyanis ünnepélyes keretek között a több mint százhúsz millió forintból létrehozott két kilométer hosszú kerékpárutat.

Farkas Eszter

Potápi Árpád János, Schellné Simcsik Orsolya és Kőműves Krisztián, a kivitelezést végző KÉSZ Kft. ügyvezetője vágták át a nemzeti színű szalagot.

Fotó: Makovics Kornél

A kerékpárút építése 2021-ben kezdődött meg, azonban használatra már 2022-ben átadták egy szemléletformáló akció keretében – tudtuk meg Schellné Simcsik Orsolya polgármestertől.

– A munkák ezután folytatódtak, az elvégzett munka ellenőrzése is megtörtént, így ma ünnepélyes keretek közt adhatjuk át a kerékpárutat, mely több évtizedes elképzelés alapján valósulhatott meg. A használók köre ugyan megváltozott, de az igénye ennek ellenére megmaradt – emelte ki a polgármester. 

A sportot, egészséget és biztonságot támogató Top-os pályázatnak hála a beruházás összköltsége százhuszonkét és fél millió forint volt, amiből a támogatás összege közel százhuszonkét millió forint, tehát a falunak mindössze kicsit több mint fél millió forinttal kellett kiegészítenie.

Az átadón részt vett és beszédet mondott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője is.

A kerékpárút több részletben jött létre: egy része a Kossuth Lajos utca végétől, egészen Széptölgyesig, a 6-os főúttal párhuzamosan 782 méter hosszan, vízelvezető árokkal és két áteresszel.

– Ezenfelül volt egy meglevő kerékpársáv, amit összekapcsoltak ezzel a kerékpárúttal. A csatlakozásnál a meglévő közvilágítást is bővítették – kandeláberekkel és lámpatestekkel. A kerékpársávhoz további nyomkijelölés is megtörtént a Rákóczi utca nyugati ágán, így összesen 2032 méter kerékpáros hálózati elem épült meg. Országos szinten nem nagyléptékű fejlesztés, de a falu szempontjából hatalmas előrelépés. 

Bízunk benne hogy ez a kis szakasz a jövőben bekapcsolható egy járási, megyei , országos kerékpárforgalmi hálózati fejlesztésbe, mely a bringázás, a sportok kedvelőinek nagy örömet okozhat. Ezek a fejlesztések fontos szerepet töltenek be az egészségmegőrzésében és a levegőszennyezés csökkentésével a környezetvédelem terén is.

A polgármester még hozzátette, szeretné, ha a helyiek – és persze mások is – vigyáznának a faluban megvalósult fejlesztéseikre, a közösségük értékeire.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában