Megdöbbentő eset

2023.05.26. 07:00

Az ápolónőt megkéselő férfi elmeállapotát is vizsgálni kell

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 75 éves férfi késsel megsebesített egy ápolónőt, majd egy segítségére siető férfi ápolót is bántalmazott május 15-én éjjel a szekszárdi kórházban.

H. E.

Az ápolónőt megkéselő férfi elmeállapotát is vizsgálni kell (Illusztráció: Shutterstock)

Az eset során a nővér súlyos-életveszélyes, férfi kollégája könnyű sérüléseket szenvedett. Az idős férfit a kiérkező rendőrök elfogták. Az elkövetővel szemben életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya büntetőeljárást indított.

Az eset kapcsán megkerestük dr. Szabó Tamás ügyvédet, a Szekszárdi Ügyvédi Kamara elnökét, aki elmondta, hogy az ügyben még folyik a nyomozás, melynek elsődleges feladata a történtek pontos rekonstruálása. Továbbá annak megállapítása is, hogy mi tette lehetővé ennek a döbbenetes eseménynek a bekövetkezését, és a büntetőjogi felelősségre vonatkozóan is csak az események ismeretében vonható majd le megalapozott következtetés. 

Dr. Szabó Tamás hozzátette, hogy az időközben a pszichiátriai osztályra került elkövető elmeállapotát nyilvánvalóan vizsgálni kell. Ugyanis nem büntethető, aki a büntetendő cselekményt az elmeműködés olyan kóros állapotában követi el, amely képtelenné teszi cselekménye következményeinek a felismerésére, vagy arra, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen.

Itt fontos azt is megemlíteni, hogy aki önhibából eredően ittas, illetve bódult állapotban – hiszen ez is az elmeműködés módosulását eredményezheti – követ el bűncselekményt, az teljes büntetőjogi felelősséggel tartozik, ilyen esetben a beszámíthatatlanságra alappal senki nem hivatkozhat – hangsúlyozta az ügyvéd.

Az elkövető szándékától függően a cselekmény büntetési tétele lehet akár életfogytig tartó szabadságvesztés is, de az sem kizárt, hogy – például a fent említett büntethetőséget kizáró ok (kóros elmeállapot) fennállása esetén – akár büntetőjogi értelemben vett büntetés nélkül marad. Utóbbi esetben, ha tartani kell attól, hogy szabadon hagyása esetén az elkövető újabb bűncselekményt fog elkövetni, a bíróság kényszergyógykezelést rendelhet el.

A kényszergyógykezelés nem büntetés, hanem intézkedés, a beteget nem elítélik, hanem beutalják az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe, ahol zárt, de kórházi körülmények között történik a gyógykezelés, így a társadalom tagjaira ez esetben sem jelent további veszélyt.

Az érintett egészségügyi dolgozóknak az ügyvédi kamara tagjai nevében is gyors felépülést kívánok – zárta szavait dr. Szabó Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában