Rendelet

2023.05.23. 17:06

Szekszárdon vasárnap is lehet füvet nyírni

A 2008-as rendelet szerint vasárnap és munkaszüneti napokon abszolút nem lehet zajt csapni. Az egyes önkormányzatok azonban máshogy rendelkezhetnek. A szekszárdi önkormányzat is rendeletben módosította a vasárnapi fűnyírás szabályait.

TEOL

Az egyes önkormányzatok rendeletben módosíthatják a fűnyírásra vonatkozó szabályokat.

Forrás: MW

Mint azt hétfőn megírtuk, egy 2008-as rendelet rögzít, hogy reggel 6 és este 22 óra között a megengedett zajkibocsátás lakott területen belül 50-55 decibelig terjed. Este 22 óra és reggel 6 óra között ez a szint 40-45 decibelre csökken, ennél magasabb zajongás már csendháborításnak minősül. A fűnyírásra – mivel az külső zajforrásnak számít– viszont ennél szigorúbb szabályok vonatkoznak. Eszerint hétköznapokon reggel 7 és este 20 óra között szabad csak füvet nyírni.

Hétvégén vagy munkaszüneti napokon ugyanis még inkább korlátoltabbnak kell lennie a zajkibocsátás mértékének: szombaton reggel 9 és dél között megengedett egy minimális, míg vasárnap és munkaszüneti napokon abszolút nem lehet zajt csapni.

Kivéve, ha az önkormányzat máshogy nem rendelkezik.

Ők ugyanis hozhatnak saját rendeleteket, melyben módosítják a településre vonatkozó zajvédelmi szabályokat. Így tett a szekszárdi önkormányzat is. Máté Péter, a szekszárdi a Fidesz-KDNP frakcióvezetője Facebookon emlékeztetett rá, hogy Szekszárdon vasárnap is lehet füvet nyírni. 

Mint írja, Szekszárd zajvédelmét az önkormányzat a 12/2011. (III.9.) számú rendeletében szabályozza, melynek értelmében a mások nyugalmának zavarására alkalmas lakossági tevékenységeket (ilyen például a tűzijáték, robbanómotoros kerti gép üzemeltetése, fűrészelés, fúrás, kalapálás, építkezéssel, lakásfelújítással kapcsolatos tevékenységek, stb.) az év valamennyi napján lehet végezni Szekszárdon, az alábbi időszakokban:

Nyári időszámítás szerint:

hétfőtől szombatig 7:00 és 21:00 között,

vasárnap és ünnepnapokon 9:00-12:00 és 16:00-21:00 között.

Téli időszámítás szerint:

hétfőtől szombatig 7:00 óra és 19:00 óra között,

vasárnap és ünnepnapokon 9:00 óra és 12:00 óra között, valamint 16:00 óra és 19:00 óra között.

Ez elsősorban az otthoni kertimunka végzésére vonatkozik, lakóépületben napszaktól függetlenül tartózkodni kell minden, a mások nyugalmát indokolatlanul zavaró zajos magatartástól és tevékenységtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában