Programok

2023.05.21. 20:59

Vármegyenap után várnap következett

A legutóbbi alkalomhoz hasonlóan már az előző nap estéjén, a vármegyék pénteki találkozóját követően látványos programokkal, boszorkánytánccal, fáklyás felvonulással és tűzzsonglőr show-val nyitották meg a várnapot Simontornyán. Szombat reggel zenés ébresztővel köszöntötték a simontornyaiakat, majd megnyílt a török kávézó, a kézműves vásári forgatag, a játszóház, a Banya-tanya és a Szelindek Régi Világzene Forgatag.

Gazsó Rita

Délelőtt egy nyíltszíni csata kezdődött, ezzel párhuzamosan Kohári Gabriella régész és kiváló szakács az előző napihoz hasonlóan izgalmas, bár teljesen más középkori fogásokkal örvendeztette meg az érdeklődőket a várban üzemelő látványkonyhájában. 

Fotó: Facebook

Ebéd után a kora újkori sebészettel ismerkedhettek a látogatók, majd informatikával és történelemmel foglalkozó előadás következett. Ezután a gyerek vitézi próbát ismerhették meg az érdeklődők, amelyet törzsi hastánc, tüzérségi-, fegyver- és solymász bemutató, majd tombola követett. A koraesti órákban egy XVI. századi viseletbemutatót tekinthettek meg, majd egy bábszínházi előadásban, a Paprika Jancsi című mesét. Az esti program volt a nap fénypontja: elsőként egy látványos ostrom, várcsata, majd Szabó Balázs bandájának koncertje következett, végül a Gesztenye Acustic és a Rock Van koncertje zárta a középkori rendezvényt. 

Máté Imrénétől, a Simontornyai vár intézményvezetőjétől megtudtuk, hogy bár nehéz pontosan meghatározni mennyien, de bizonyosan többezren fordultak meg a pénteki, szombati rendezvények alatt a Simontornyai várnál. A pénteki Vár a megye programra több mint hétszáz résztvevő és rajtuk kívül sok látogató érkezett, de a szombati programra már azok száma is meghaladta az ezret, akik belépőt váltottak a várba. Természetesen rajtuk kívül is sokan jöttek el nem csak helyből, hanem a környékről, sőt az ország távolabbi pontjairól is – mondta az intézményvezető, aki szerint a két rendezvény erősítette egymást, sokan mindkét nap kilátogattak a simontornyai vár tövébe.

Mint arról írtunk, közel egy évtizede már, hogy a Tolna Vármegye Önkormányzat különböző településeken rendezi meg „Vár a megye” elnevezésű értékfesztiválját. Az idei esztendőben Simontornyát választották a program helyszínéül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában