Biztonság

2023.06.15. 15:35

Csúcsforgalomban közlekedtek az óvodások Szekszárd központjában

„Biztonságosan az iskolába” elnevezéssel szervezett rendezvénysorozatot a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet. Tíz várost kerestek fel az elmúlt egy hónapban, és a program záró helyszíne csütörtökön Szekszárd volt. A Babits Mihály Kulturális Központ melletti téren közlekedésbiztonsági ügyességi pályát alakítottak ki, ahova a Szekszárdi 1. számú Óvoda Kölcsey és Wosinsky utcai épületéből érkeztek nagycsoportos óvodások.

Hanol Erzsébet

Berta Tamás közlekedésbiztonsági igazgatóhelyettes elmondta, hogy a közlekedéstudományi intézet az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával szervezte meg a programot. Adataik szerint országos átlagban évente mintegy 600, hét év alatti gyermeket ér közlekedési baleset, ezért kiemelten fontos, hogy a biztonságos közlekedésre nevelés már óvodás korban elkezdődjön. Az igazgatóhelyettes ezúton fejezte ki köszönetét azoknak, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy a korának megfelelő szinten ez a korosztály teljesít legjobban. 

Fotó: Mártonfai Dénes

Mint mondta, a számok azt mutatják, hogy általános iskolás korban, amikor gyakran önállóan is közlekedik egy gyerek, már kevésbé tartják szem előtt a közlekedésbiztonságot. A középiskolások pedig, akik sok esetben motorizált eszközön vesznek részt a forgalomban, még lazábban kezelik ezt a kérdést. Az óvoda tehát az a hely, ahol a közlekedésbiztonság elkezdődik, az ilyen rendezvények pedig lehetőséget teremtenek arra, hogy a kutatási eredmények a gyakorlatban hasznosuljanak.

A ballagó ovisokkal az alapvető közlekedési szabályokat frissítették fel, akik búcsúzóul közlekedésbiztonsági eszközöket tartalmazó csomagot kaptak. Volt benne többek között láthatósági mellény és hátizsák. Berta Tamás arra biztatja a szülőket, hogy ezeket adják rá a gyerekekre, hiszen a nyári időszakban szabadabb a közlekedés, ami nagyobb kockázatot is jelent.

Az eseményen tiszteletét tette Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere, aki szintén azt hangsúlyozta, hogy nem lehet elég korán kezdeni a gyerekek nevelését a közlekedésbiztonság terén. Hozzátette, naponta látja a Béla király téren gyalogosan közlekedő gyerekek fegyelmezettségét, ugyanakkor azt is tudja, hogy a forgalom más résztvevői gyakran felelőtlenek, ezért mindent meg kell tenni a biztonság növelése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában