Alkalmazkodás

2023.06.15. 17:46

A villámárvizek ellen rönkgátat, Benjes-sövényt javasolnak

A villámárvizek sújtotta Tolna vármegye székhelye, Szekszárd volt a következő helyszíne a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásokról szóló előadássorozatnak, amely a Belügyminisztérium által koordinált projektben valósult meg. Az eseményt június tizenötödikén, csütörtökön a Hotel Meropsban tartották. 

Brunner Mónika

Markó Fruzsina vízgyűjtő koordinátor tart előadást az aszályról és a csökkenő talajvízről. Fotó: Mártonfai Dénes

Tolna vármegye székhelyén folytatódott az idei év áprilisában indult Vízgyűjtő Pályázati Programot népszerűsítő és a természetes vízmegtartó megoldásokat bemutató roadshow. A célja többek között, hogy szakértői támogatást nyújtson olyan önkormányzati partnerségeknek, amelyek korábban nem rendelkeztek humántőkével vagy anyagi forrással az ilyen típusú koncepciók közös kidolgozására. 

Markó Fruzsina vízgyűjtő koordinátor tart előadást az aszályról és a csökkenő talajvízről. Fotó: Mártonfai Dénes

Hercig Zsuzsanna, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkárságának titkárságvezetője nyitotta meg a rendezvényt. Elmondta, hogy a lezúduló villámárvizek, vagy egy aszályosabb időszak elleni lépésekben az önkormányzatok koordinációs erejében hatalmas lehetőség rejlik. 

– A szélsőséges időjárási események egyre nagyobb kihívást okoznak – hangzott el Farkas Viktor Mátyás, a WWF Magyarország Alapítvány éghajlatvédelmi szakértője előadásában. Ismertette, hogy a csapadékmennyiség tekintetében hazánkban az elmúlt százhúsz évben nem történt változás, csak annak eloszlásában, ugyanis egyre koncentráltabban hullik a csapadék. Hozzátette: a éghajlatváltozás negatív hatásainak mérséklése érdekében az önkormányzatoknak sok mindent kell tudni összeegyeztetni. 

Dr. Szatzker Petra, a Belügyminisztérium LIFE LOGOS 4 WATERS projektjének szakmai vezetője előadásában elmondta, hogy minisztériumuk 2016 óta foglalkozik a témával, egy évvel később indította útjára az első LIFE projektjét. A kiválasztott öt településen vízmegtartó megoldásokat valósítottak meg, a jelenlegi projektben azonban már kisvízgyűjtő szinten dolgoznak. A fő célkitűzéseik között szerepel, hogy megerősítsék a helyi önkormányzatok alkalmazkodási és koordinációs képességét, elérjék a településeken, kisvízgyűjtőkön a vízmegtartást.

Markó Fruzsina, az aszályokkal küzdő Bátya község vízgyűjtő koordinátora ismertette, hogy céljuk az érkező csapadékot átmenteni a száraz időszakra, és helyben tartani. Arra buzdította a megjelenteket, hogy vegyenek részt az önkormányzatoknak szóló vízgyűjtő pályázati programban, alakítsanak partnerséget, működjenek együtt. 

Mészáros Krisztián, a villámárvizektől sújtott Püspökszilágy község önkormányzatának vízgyűjtő koordinátora részletezte a villámárvizek ellen alkalmazott megoldásokat: egyrészt rönkgátat használnak, amely helyi anyagokból felépíthető. Ez lassítja a villámárvíz csúcsát és felfogja a hordalékot. A patakkanyar visszaállítása is célszerű, hiszen szintén lassítja a lefolyást, segíti a beszivárogtatást, nem folyik vissza a településre a víz, iszap. A gabionfal lassítja a víz okozta bevágódást. A zöld hulladékból épített Benjes-sövény megfogja a villámárvizeket. A vízlépcső kialakítása lelassítja a vizet, a mederborda egyszerű és hasznos, akárcsak az esőkert és a mezővivő erdősávok. 

Dr. Balatonyi László az Országos Vízügyi Főigazgatóság osztályvezetője elmondta, hogy a vízgazdálkodás a külterületen akkor sikeres, ha a belterülettel hasonló szellemiségben zajlanak az intézkedések. 

A későbbiekben szó esett még többek közt a fenntartható vízgyűjtő-gazdálkodásról, a jó gyakorlatokról, az önkormányzati együttműködések támogatásáról, a szélsőséges időjárási eseményekkel szembeni ellenállóképesség fejlesztéséről és a természetalapú megoldások alkalmazásáról. 

Baka György, a szekszárdi Zöldtárs alapítvány elnöke is részt vett a rendezvényen. Lapunknak elmondta, hogy azért fontos a program, mert ráirányítja a figyelmet, hogy az elmúlt ötven-hetven évben megváltoztak a csapadékviszonyok: kevesebb napon esik csapadék, de nőtt azon napok száma, amikor rövid idő alatt nagyon sok hullik. 

– Fontos, hogy a termőföldünk, kertünk talaját olyan állapotban tartsuk,  hogy a rendkívül hektikusan lezajló csapadékból a talaj minél nagyobb mennyiséget legyen képes befogadni és tárolni – mondta és hozzátette: a jelenlegi mezőgazdasági gyakorlat erre egyelőre alkalmatlan, mert általánosan csak a talaj felső húsz-huszonöt centimétere képes csak a csapadékot tárolni. 

Természetes vízmegtartó megoldások 

A roadshow a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt partnerségének szervezésében zajlott, a projekt hirdette a Vízgyűjtő Pályázati Programot. A program 2025 szeptember végéig tart. Komplex természetes vízmegtartó megoldásokat valósítanak meg az önkormányzatok közti együttműködéssel két különböző mintaterületen: síkvidéki és domvidéki adottságú tájakon. A természetes vízvisszatartó megoldások integrált vízgyűjtő szintű megvalósítása erősíti a helyi és regionális ellenálló képességet az éghajlatváltozás hatásaival szemben és javítja a környezeti állapotot. A projekt a LIFE-MICACC projekt eredményeire, tapasztalataira épít, amely során a klímaváltozás hatásainak kitett hazai önkormányzatok éghajlatváltozással szembeni ellenállóképességét javították. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában