Veteránok

2023.06.11. 20:03

Honvéd Emlékparkot hoznának létre a volt szekszárdi laktanya területén

A tervezett szekszárdi emlékpark előtt találkozott a csapat. A laktanya egykori lakóit a baráti társaság elnöke köszöntötte. A koszorúzás után fehér asztalnál elevenítették fel a katonaélményeket.

Szeri Árpád

Honvéd Emlékpark megvalósítását szorgalmazza a lebontott Budai Nagy Antal laktanya területén a SZEGZÁRD Veterán Vegyészek Baráti Társasága. Már nemcsak jó akaratú, hivatalos helyen is jelzett szándékról van szó; hanem olyan, egyeztetett tervről, mely beilleszthető a szekszárdi Tudásközpont építésének folyamatába. A részletekről szombaton, a VII. Vegyi Sugár Felderítő Találkozó közönségét is tájékoztatta Szikora Mihály, a baráti társaság elnöke. A nyugalmazott ezredes mintegy félszáz, egykor itt szolgált bajtársat – volt katonát, tisztest, altisztet és tisztet – köszöntött a volt laktanya mementóként megmaradt főkapujánál, az itt tartott gyülekezőn. 

Szikora Mihály, a baráti társaság elnöke. Fotó: Kiss Albert

Egyebek mellett elmondta, hogy az emlékpark központi motívumát egy kibontott, stilizált csapatzászló adná. Bronzplakettek mutatnák a laktanyában valaha szolgált alakulatok fegyvernemi jelvényeit, egy-egy tábla pedik a kaszárnya rövid történetéről, illetve az ott szolgált csapatokról adna tájékoztatást. A társaság honlapján olvasható ismertetés szerint a vármegye székhelye egy olyan helyszínnel gyarapodna, mely méltó körülményeket biztosítana és lehetővé tenné az egyéni és csoportos megemlékezéseket az egykor itt szolgált alakulatokról.

A rendezvény a tájékoztató után a Tolna Megyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola bejárata melletti területen, az egykori körlet helyszínén folytatódott. Ünnepi beszédének kezdéseként Szikora Mihály visszatekintett az 1936-os évre, amikor is a 4. határőr ezred a szekszárdi helyőrségbe települt. A csapat részt vett az erdélyi hadműveletekben, súlyos veszteségeket szenvedve megjárta a Don-kanyart, harcolt a dunaföldvári hídfőben, végül Budapest védelmében morzsolódott fel. Az újjászerveződő Magyar Honvédség alakulatai 1946 őszén jelentek meg a szekszárdi laktanyában. Az 1950-ben már a Magyar Néphadsereg kötelékébe tagolt vegyi alegység útja 1960 nyarán vezetett a szekszárdi laktanyába, ahol 1961. október 31-i dátummal jött létre az 5. önálló vegyi-, sugárfelderítő század. Tizenkét év működés után, 1973-ban Kiskőrösre helyezték át, majd megszüntették az alegységet.

– Volt egy alakulat Szekszárdon, amelynek katonái, ha a szükség úgy hozta, ott voltak az árvízi károk elhárításában, vagy a gazdálkodó egységek segítésében is, de ha kellett, társadalmi munkában kézilabda pályát építettek a városi sporttelepen – húzta alá Szikora Mihály, aki egyébként annak idején szakaszparancsnokként, majd hadműveleti kiképző tisztként szolgált a századnál. – Volt egy alakulat Szekszárdon, amelynek tagjai aktív részt vállaltak a fiatalok hazafias, honvédelmi nevelésében, számos alkalommal voltak ott üzemi zenés-táncos rendezvényeken, népszerű városi, megyei és országos vetélkedőkön. Volt egy alakulat Szekszárdon, amelynek labdarúgói és kézilabdázói megkerülhetetlen tagjai voltak a szekszárdi Honvéd Sport Egyesületnek, ezen keresztül a város és a megye sportjának. Volt egy alakulat Szekszárdon, amelynek tagjai nehéz szívvel hagyták itt a várost és ezt az épületet, hiszen az itt töltött időben újra és újra részeivé váltak Szekszárd életének.

Az épület falán található emléktáblánál több szerveződés is kifejezte tiszteletét. Kővári László önkormányzati képviselő, Szikora Mihály, Rácz József és Hladics Károly a város és a baráti társaság, Börcsök Rudolf nyá. ezredes a volt katonák, Sztanó Zsuzsanna nyá. őrnagy, elnökhelyettes, Kopasz Jenő nyá. dandártábornok, elnökhelyettes, Koós Gábor nyá. alezredes, régióvezető a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), Csáki Bertalan nyá. alezredes, elnök pedig a szekszárdi Zrínyi Miklós Honvéd Nyugdíjas Klub nevében koszorúzott.

A találkozó a Szent István Házban, fehér asztalnál folytatódott, az ízletes ebéd közepette az egykori bajtársak felidézték a katona élményeket. Az immár maradéktalanul kötetlen program résznek volt azért egy hivatalos mozzanata. Kopasz Jenő a BEOSZ elismerő oklevelével és tárgyjutalommal köszönte meg Szentkúti Károlyné, Erőss Ede és Szikora Mihály áldozatos, a tagság javát szolgáló munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában