Katasztrófajelenetek

2023.06.12. 13:39

Mórágyot is elöntötte vasárnap az árvíz (videóval)

Tegnap este hatalmas mennyiségű csapadék érte el Bátaszék és Mórágy környékét. Előbbi is kapott rendesen az esőből, de igazán komoly károk Mórágyot érték.

Ábrahám-Gazsó Rita

Potápi Árpád János és Glöckner Henrik megtekintik a károkat, még a terméskő támfal egy részét is lerombolta a lezúduló víztömeg

Az elmúlt napok csapadékos időjárása utolérte Mórágyot is, bár a Kétyen történt katasztrófajelenetek –  amikor járműveket ragadott el a víz – ezúttal nem ismétlődtek meg, a lezúduló víztömeg komoly károkat okozott a településen – tudtuk meg Glöckner Henrik polgármestertől. 

– Vasárnap este fél 8 körül kezdett el esni az eső. Eleinte csendesen esett, majd hirtelen felhőszakadássá alakult és egy-másfél óra alatt több mint 90 miliméter csapadék zúdult Mórágyra – számolt be lapunknak Glöckner Henrik, aki megkeresésünkkor éppen a károsult településrészeket járta be. Mint elmondta, igen mély, négy-ötméteres csapadékelvezető árkok húzódnak Mórágyon, amelyek esetében szinte kizárt, hogy hasonló jelenetek történjenek, de ekkora extrém mennyiségű víztömeget még azok sem tudtak elnyelni, így a csapadék egy idő után sebes folyamként söpört végig a településen. Mórágy Véménd felőli oldalán egy nagy vízgyűjtő terület van, a hatalmas csapadékmennyiség hatására onnan zúdult le a víztömeg – magyarázta a történtek hátterét Glöckner Henrik. 

A polgármester szerint hasonlóan extrém helyzet 1992 óta nem fordult elő náluk: a folyam 60-70 méter hosszan teljesen tönkretette a Szabadság utca hátsó szakaszát, a Petőfi utca felső részén pedig több helyen az aszfaltot is megkezdte, igen komoly károkat okozva. Ahogy a víz kiöntött az árkokból, betört a lakóingatlanokba, szinte mindenütt letarolta az udvarokat. Több épületbe is befolyt a sárlavina, volt ahol egy egész ház víz alá került, itt jelenleg is iszap borít mindent, emellett a kéményük is ledőlt. Máshol a baromfiudvart semmisítette meg az áradat, a tulajdonosoknak ugyanis a védekezés miatt nem jutott idejük a baromfival foglalkozni. Mint kiderült, a mórágyi sportpályát is elöntötte a víz, egyebek mellett a műfüves pálya is iszap alá került, amelynek tisztítására egyelőre keresik a megoldást.

Glöckner Henrik beszámolt arról, hogy jelenleg zajlik a rendrakás, takarítás, amelyben a helyi lakosság mellett a közmunkások is közreműködnek. Az iszap alá került házban élőknek egyelőre három közmunkást küldött segítségként a település vezetője, aki úgy tudja, szerencsére az ingatlan tulajdonosai rendelkeznek biztosítással, így a helyreállításhoz lesz anyagi segítség. A sérült útrészekre egyelőre zúzott követ szórnak annak érdekében, hogy lehessen használni. 

Potápi Árpád János, a terület országgyűlési képviselője már ma reggel Mórágyon járt, hogy tájékozódjon a károkról. A polgármesterrel közösen felkeresték a kárhelyszíneket és abban maradtak, hogy közösen gondolkodnak majd a megoldáson, hogy mielőbb normalizálódhasson a helyzet Mórágyon. – Sajnos már most látszik, hogy ez nem lesz rövid folyamat – jelezte Glöckner Henrik.

A vasárnap esti ijesztő jeleneteket videón is megörökítették a helyiek:

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában