Gilisztafarmot építenek

2023.06.24. 07:30

Panelparadicsomot akar létrehozni a Wosinsky ovi

A Szekszárdi 1. Számú Óvoda Kindergarten „Panelparadicsom” címmel indult az E.ON Hungária Zrt. Föld bajnokai pályázatán. A zsűri a tervüket a huszonkilenc legjobb pályamunka közé választotta.

Brunner Mónika

A gyerekeknek izgalmas élmény ez a világ (Beküldött fotó)

Az E.On Hungária Zrt. pályázata komplex program, amely a beporzók fontosságát számtalan innovatív ötlettel, módszerrel támogatja. Például Pet-palackból készített kupolával készítenek melegágyat, beporzóbarát növényeket telepítenek ismeretterjesztő táblákkal a Szőlőhegyen és a városi parkban, de szó van még rovarhotelről, gilisztafarmról is. 

A Szekszárdi 1. Számú Óvoda Kindergarten terve a város klímatudatos szemléletének alakítása. Tájékoztatásuk szerint szeretnék elérni, hogy a kertjükben található újrahasznosított ötletek láttán az oda látogatók „az én is megpróbálom” élménnyel távozzanak. Céljuk a közösség és kapcsolatépítés a város más közintézményeivel, akikhez ellátogatva a gyermekek palántát, virágot ültetnének. A növényeket olyan ismeretterjesztő táblákkal látnák el, amelyek segítenek a városlakókna kiválasztani, hogy milyen növényekkel egészíthetik ki otthon a kertjüket ahhoz, hogy beporzóbaráttá váljon, ezáltal pedig a szekszárdiak klímatudatosabbak legyenek. 

 A szekszárdi óvodára szavazhatnak

Az óvodai intézmény vezetősége arra kér mindenkit, szavazzanak, hogy a szekszárdi óvoda nyerhesse meg a 2,5 millió forint összegű támogatást. Szavazni a Szekszárdi 1. Számú Óvoda Kindergarten facebook oldalán is lehet, vagy erre a linkre kattintva közvetlenül megnyílik az a felület, ahol gyorsan, regisztráció nélkül tudnak egy lájkot nyomni, mellyel már adnak is egy szavazatot. Ezáltal pedig egy lehetőséget az óvodának, hogy városukat támogató terveiket megvalósítsák. A bejegyzés megosztásával további szavazatokat is szerezhetnek, ezért erre is buzdítanak mindenkit. Minden támogatást köszönnek. 

Egy kerti inspiráló alkotóházat szeretnének létrehozni, egy közösséget, ahol az innovatív ötletekre épülő újrahasznosítás és növényfeldolgozás közben a tagok aktívan tesznek a város biodiverzitásáért és a hőszigetek csökkentéséért. Óvodájuk udvarát szeretnék zöldíteni, ami így ismeretterjesztő ponttá válna, ahol az oda látogatók a rendezvények és az információs táblák által megismerhetnék a beporzó rovarok és növények fontosságát.

A városba és óvodába nem céljuk a beporzó rovarokat bevonzani, hanem a borászatokkal együttműködésben Szőlőhegyen hoznának létre virágos védősávokat, melyek elősegítenék Szekszárd biodiverzitásának fenntartását, és a körülötte lévő gyümölcsösök termő teljesítményét is növelnék. 

A pályázatból származó palántákból ajándékozni szeretnének a városlakók számára is, hogy ez a nyitottság a felnövekvő gyermekek számára már természetes belső igény legyen, hogy tudják, milyen fontos közös érdek a zöld felületek növelése.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában