Elismerés

2023.06.16. 14:15

Ritka az ilyen alkalom, hogy ekkora szeretettömeget kap az ember

Heimann Zoltánt, a Szekszárdi borvidék borosgazdájának sikerét, a Borászok Borásza díj elismerését ünnepelték június tizenötödikén csütörtökön a Babits Mihály Kulturális Központban. Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos köszöntőjében elmondta, nagy öröm, hogy jelen lehet a gálán.

Brunner Mónika

Heimann Zoltán a gálán. Fotó: Mártonfai Dénes

A megtisztelő Borászok Borásza címmel Heimann Zoltánt idén áprilisban tüntették ki Budapesten. A tiszteletére rendezett szekszárdi gála csütörtökön este hat órakor kezdődött a helyi kulturális intézményben. A jeles esemény a több éve már bemutatott Tolna megye imázsfilm vetítésével indult, amely hatalmas sikert aratott a meghívottak körében. 

Ezután Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos köszöntője hangzott el. Kiemelte, ezen az ünnepi alkalmon az egész Heimann család tiszteletére jöttek össze, mert a Borászok Borásza elismerés a család csapatmunkájának eredménye, és Heimannék példaként szolgálnak az országban mindenhol. 

A gálán tiszteletét tette Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere, aki ünnepi beszédében elmondta, hogy Szekszárd ismét erősebb és értékesebb lett, a Heimann név meghatározóvá vált a borvidéken. 

Horváth István országgyűlési képviselő ünnepi beszédében elhangzott, hogy a Borászok Borásza az egyik legrangosabb szakmai díj, amely megérdemelten került Heimann Zoltánhoz és családjához. 

Heimann Zoltán is köszöntötte a vendégeket, és elmondta, hogy nagy örömmel készült a programra. Portálunknak bevallotta, nem gondolta, hogy elnyeri a megtisztelő címet. 

– Hatvanöt éves vagyok, úgy gondolom, én már a magam dolgát elvégeztem, és meglepő volt, hogy egy ilyenfajta dicséretben, elismerésben részesülök. 

Immár tizenhét éve minden évben egy grémium kijelöl ötven borászt. Első körben ők szavaznak, így kialakul egy ötfős válogatott, ebből az öt jelöltből kerül ki a Borászok Borásza. Heimann Zoltántól megtudtuk, százhúszan jelentek meg a csütörtöki rendezvényen.

– Szeretnek, és ez az energia borzasztó jóleső érzés, ritka az ilyen alkalom, hogy ekkora szeretettömeget kap az ember – tette hozzá. 

A rendezvényen árverést is tartottak a helyi Esőmanók Autistákért Egyesület javára: több mint kétmillió forint gyűlt össze. A Heimann borokat Sebestyén Csilla borakadémikus, Heimann Ágnes, Heimann Zoltán, ifjabb Heimann Zoltán és Fiáth Attila borakadémikus a Tokaj-Hegyalja Egyetemről mutatta be. 

Az eseményen fellépett Orbán György előadóművész, Lozsányi Tamás zongoraművész, valamint Pecze István és művész társai. 

Az est során filmet vetítettek a 2014-es Barbár Ünnepről. Az alkotás a Heimann borászat Barbár elnevezésű csúcsborát népszerűsíti.

A rendezvény késő este tizenegy óra felé zárult.

Örömünnepet tartottak 

Vitéz Attila, a gála szervezője lapunknak elmondta, hogy a szekszárdi borvidéket az a megtiszteltetés érte, hogy Heimann Zoltán kapta meg a Borászok Borásza díjat. Hozzátette: Heimann Zoltán országosan is nagyon sokat tett a szekszárdi bor népszerűsítéséért, és ez a díj ezt ismeri el.

– Most szakított időt a család, hogy ezt meg tudjuk ünnepelni – mondta. A rendezvényen ott voltak a barátok, azok, akik szeretik Heimann Zoltánt és a szekszárdi bort.   – Ez egy örömünnep, tulajdonképpen örülünk annak, hogy a szekszárdi bor ilyen sikeres – tette hozzá Vitéz Attila. 

Nyolc Heimann-bort kóstoltak a vendégek, amelyhez egy budapesti csapat szállított finom falatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában