Családias hangulatú találkozó

2023.06.25. 11:00

Tartalmas vadásznapnak adott otthont a dombóvári Szigeterdő

Az Országos Magyar Vadászkamara Tolna vármegyei Területi Szervezete idén is megrendezte a már hagyománynak számító vadásznapját. Június 24-én Dombóváron találkoztak a megyei vadásztársaságok és családjaik. A rendezvény fővédnöke idén is a vármegye főispánja, dr. Horváth Kálmán volt, míg Pintér Szilárd, Dombóvár polgármestere védnökként jelent meg a vadásznapon.

Bárány Margit

Délután vadászkutyás- és solymász, valamint rendőrségi kutya bemutatókkal kedveskedtek az érdeklődőknek.

Fotó: A Szerző sajátja.

Az időjárás kegyes volt, kellemesen friss levegő fogadta a Szigeterdőbe látogatókat. A színvonalas és tartalmas programsorozat köszöntőbeszédekkel kezdődött, a jelenlévőket dr. Horváth Kálmán főispán, Pintér Szilárd polgármester és dr. Pilisi Gábor, az OMVK Tolna vármegyei Területi Szervezetének elnöke köszöntötte. Ezt követően Hubertusz szentmisét celebrált dr. Hegedűs János plébános. 

A vármegyében kiemelkedő munkát végző vadásztársaknak kitüntetéseket adtak át, majd az új vadászok tettek fogadalmat. A Vadászkamara Kürtegyüttese koncertje alatt a különböző települések vadászainak üstjeiben rotyogtak a finomabbnál finomabb vadételek, amelyeket jóízű beszélgetések közepette el is fogyasztottak a résztvevők.

A jó ebédhez a hangulatot a döbröközi Gyöngykoszorú Hagyományőrző Néptáncsoport, a kapospulai Vízmente Néptánccsoport, a Dombóvári Zenész Egyesület, az Attalai Pávakör, a Kapos Táncegyüttes és a Madchenek Tánccsoport biztosította. A nap folyamán minden korosztály jól érezte magát, hiszen a gyerekeket trambulin, ugrálóvár, arcfestés, kézműves foglalkozás és íjászat várta.

A felnőttek a vadászatokon használható fegyverek, távcsövek és egyéb felszerelések között válogathattak, de a kiállított pick-up terepjárókat is alaposan szemügyre vehették és a megyében elejtett szarvasok, őzek, vaddisznók trófeáit is megcsodálhatták. Délután vadászkutyás- és solymász, valamint rendőrségi kutya bemutatókkal kedveskedtek az érdeklődőknek.

A vadászkutyákat illetően alaposabb betekintést nyerhettek a látogatók a magyar agarak világába. Petz Ági és Márton Csaba közösen vezetik a 2004-ben alapított Olajos-réti Győzős  magyar agár kennelt. Az agaras bemutatón a kutyák futása,  zsákmányűzése mellett Petz Ági elmesélte a fajta kialakulását, ősi eredetét és az is kiderült, hogy a középkorban a magyar agár értékesebb volt a kincseknél is.

A magyar agarak után más, gyakran használt fajtákkal demonstrálták azt, hogy egy vadászat során milyen feladatokat kell elvégezniük a kutyáknak. Volt itt német és magyar vizsla, valamint labrador retriever, akik gazdáikkal fegyelmi, majd kereső feladatokat mutattak be. Ezután látni lehetett néhány igen ritka fajtát is, ilyen volt a szlovák-, a szerb trikolor-, a szávavölgyi- és az erdélyi kopó.

A vadászkutyák felvonulása után egy rögtönzött zsűri a jelenlévő kutyák közül kiválasztotta az általuk három legszebbnek ítélt vadászkutyát, így egy magyar vizsla a harmadik, a szlovák kopó a második, egy fakó csíkos magyar agár pedig a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott fel.

A délután második legérdekesebb programpontja a solymász bemutató volt, melyet Lóki György, Somogy vármegye fősolymászának előadásában hallhatott és láthatott a közönség. Nemcsak sólymokat, hanem különböző baglyokat is megcsodálhattak a rendezvényre kilátogatók.

A legkülönlegesebb látványosság kétségkívül egy igen ritka faj, egy Dél-Amerikai  Aplomodo-sólyom közel négy hetes fiókája volt. Közép-Európában csak Lóki Györgynek van ilyen madara. A solymász előadása és madarai minden nézőt lenyűgöztek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában