Visszatekintés

2023.06.04. 09:27

Tehéncsordának rohant egy gyorsvonat a Kurd-csibráki vasútállomáson

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Sz. Á.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

60 ÉVE „a bátaszéki vasútállomáson egy iszapszénnel megrakott vagont vagont toltak a mészégető üzem felőli rakodóvágányra. A vagon a rakterületen túl állt meg, ezért a kirakók – a mészégetők segítségével – odébb akarták tolni. A vagon mozgatását szakszerűtlenül, vasúti közeg felügyelete nélkül végezték. Egyikük, O. Gy. 38 éves munkás, a földművesszövetkezeti mészégetőüzem dolgozója az ütközőnél tolta a vagont, miközben a pár méterrel távolabb állói szerelvény megindult, rátolatott az iszapszénnel rakott vagonra. O. Gy. a két ütköző közé szorult és a helyszínen meghalt.”

60 ÉVE „a Kurd-csibráki vasútállomáson súlyos baleset történt. A háztáji tehéncsordát hajtották keresztül a vasúti átjárón, a sorompót azonban nem csukták le, s így a Budapest felé haladó gyorsvonat a tehéncsordába rohant. A vonat 13 tehenet elgázolt.”

60 ÉVE Kálmán János – a Szekszárdi Dózsa versenyzője – a holland Jansen ellen vette fel a küzdelmet a moszkvai ökölvívó Európa bajnokságon. „Kálmán mindhárom meneten át szellemesen, ötletesen bokszolt és nagy fölényt harcolt ki magának. Valamennyi pontozóbíró Kálmánt látta jobbnak és így biztosan győzött.” Ezt a bravúrt az elődöntőben már nem ismételte meg a szekszárdi öklöző, aki az olasz Bertinitől pontozásos vereséget szenvedett. Így is remek eredményt ért el, hiszen Európa bajnoki harmadik helyezett lett.

Kálmán János (jobbra), Európa bajnoki harmadik helyezett ökölvívó
Fotó: Bakó Jenő

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában