Teol.hu videó

2023.07.23. 15:40

A legendás 424-es gőzös vitte Bátaszékre a nosztalgiavonatot (videó)

Különleges, „békebeli” vonat zakatolt Dombóvárról Bátaszékre. A 424-es gőzmozdony egy jeles évforduló alkalmából tette meg a hatvan kilométert. A két város közötti szakaszt százötven éve adták át rendeltetésének.

Szeri Árpád

A 424-es gőzmozdony vontatta nosztalgia szerelvény megérkezett a bátaszéki állomásra

Fotó: Kiss Albert

Százötven éve, 1873. július 20-án adták át a forgalomnak a Duna-Drávai Vasút Dombóvár és Bátaszék közötti szakaszát. A jubileum alkalmából szombaton mindkét helyszínen rendezvények várták a közönséget. Dombóvár az alsón, az állomáson reggel fél kilenckor elsőként Müller Ádám, a Kulturális Szolgáltató Központ igazgatója, a Dombóvári Városvédő és Városszépítő Egyesület Egyesület tagja osztotta meg gondolatait.

Ezután Futó Péter önkormányzati képviselő, valamint Szabó Csaba, a MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Közreműködött a Hegy nevű együttes.

Itt, azaz az állomáson szállt fel a vonatra Pintér Szilárd, Dombóvár polgármestere, s tette ezt dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere is. Rajtuk kívül természetesen számos érdeklődő is úgy döntött, hogy helyet foglal a vagonokban. A 424-es gőzmozdony vontatta nosztalgia szerelvény 9.08 órakor indult útjára.

A hatvan kilométeres szakaszt megtéve útját megszakította Csikóstőttős, Mágocs-Alsómocsolád, Szalatnak, Máza-Szászvár, Nagymányok, Hidas-Bonyhád és Cikó állomásokon, majd 13. 28 perckor begördült Bátaszékre. Ezen a végállomáson dr. Bozsolik Róbert, Pintér Szilárd és Szabó Csaba üdvözölte a több száz érdeklődőt. Prof. dr. Majdán János vasúttörténész pedig históriai áttekintést adva, a másfél évszázaddal ezelőtti időkre, a pálya építésének körülményeire tekintett vissza.

A város vezetője kifejezte reményét, hogy a vasút egyszer majd ismét a reneszánszát fogja élni és gyakorta legalább annyian lesznek a peronon, mint ezen a jeles szombati napon. Dr. Bozsolik Róbert és Szabó Csaba egy, az évfordulóra emlékeztető márványtáblát is leleplezett.

Az ünnepi percek után a közönség a restiben vasúttörténeti kiállítást tekinthetett meg. Az állomás épülete mögött található rendezvénytéren táncosok léptek a színpadra, a közönséget az Alsónyéki Hagyományőrző Együttes, a helyi Heimat Német Nemzetiségi Tánccsoport és a Best Street Team szórakoztatta. A Bátaszéki Önkormányzati Tűzoltóság jóvoltából habparty és füstsátor várta kiváltképp a legkisebbeket, végezetül pedig a Blues Travel Band adott remek koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában