Poszméhek

2023.07.16. 19:40

Érdemes lefotózni a repülő szőrgombócokat

Magyarországon 26 poszméh faj él, több mint a fele ritkának számít. Sok faj elterjedéséről, állománynagyságáról azonban szinte alig van információ, holott egy terület fajösszetétele hűen tükrözi az élőhely ökológiai állapotát.

Révészné Hanol Erzsébet

Fotó: MW

Ennek ismerete fontos lehet például a természetvédelmi kezelések tervezése során – írják a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság legutóbbi hírlevelében. Arra hívják fel a figyelmet, hogy az adatgyűjtés érdekében Poszméh Monitoring Programot (PMP) indítanak.

A monitoring adatgyűjtéshez a méheket az élőhelyükön kell lefényképezni. A kép a PMP adatbázisába kerül, az így kapott információk remélhetőleg hozzásegítenek élőhelyük és az egyes fajok védelméhez. A programhoz kapcsolódóan nyereményjátékkal egybekötött akciót hirdet az igazgatóság, amelyben minden természetkedvelő, természetjáró ember részt vehet, poszméhekről készült képek beküldésével. Az akció célja, hogy a beérkező adatok segítségével minél alaposabban megismerhető legyen az állomány létszáma, elterjedése.

Azt kérik, hogy a poszméheket természetes élőhelyükön fotózzák le és egy jobb kép készítése reményében se fogják be az egyedeket! A képeket a [email protected] e-mail címre lehet küldeni. Egy példányról maximum négy képet lehet feltölteni, képenként maximum 1 MB méretben. A fényképekhez mellékelni kell a készítő nevét, e-mail címét, a helyszín gps koordinátáját, a dátumot és a település nevét.

Amennyiben nincs lehetőség koordináta felvételére, akkor bármilyen földrajzi adatot (dűlőnév, hegy, vízfolyás neve stb.) meg lehet adni. Egy példányról, ha lehet, készüljön oldalról és felülről is kép. Érdemes arra törekedni, hogy a hátsó láb jó látható legyen, sok fajnál ugyanis ez segíti a határozást. Ha nem sikerül minden oldalról készíteni a képeket, akkor is várják a fotókat. A faj meghatározása után az eredményről visszajelzést küldenek. A poszméheket márciustól október végéig lehet keresgélni.

A résztvevők között a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság három értékes ajándékcsomagot sorsol ki. A játék 2023. október 31-én éjfélig tart, eddig várják a képeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában