Közgyűlés

2023.07.20. 15:40

Jó lenne átszállás nélkül Budapestre vonatozni

A Zöld város program kivitelezési munkái miatt ideiglenesen változnak a parkolási övezetek Szekszárdon. Többek között ezt is tárgyalta csütörtöki rendkívüli ülésén a város közgyűlése.

Révészné Hanol Erzsébet

A belvárosi parkolási rendről is döntöttek a képviselők (Fotó: M. D.)

Határidős döntések meghozatala okán, rendkívüli ülést tartott csütörtökön Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlése. A napirendi pontok között szerepelt a közterületi parkolók üzemeltetéséről és a parkolási díjakról szóló rendelet módosítása, amit a Zöld város program elkezdése indokolt – tájékoztatott Máté Péter, a Fidesz frakcióvezetője. Elmondta, hogy a kivitelező a városközpontot megszépítő beruházás során a munkavégzéshez igényt tartana az építési területen belül lévő parkolók használatára. A kieső parkolóhelyek pótlására az önkormányzat tárgyalást kezdeményezett az egyetemi kar kezelésében lévő udvar használatáról. 

A terület időszakosan jelenleg is a gépkocsik várakozására szolgál. A dékán arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy szeptember elsejéig korlátlanul, azt kövezően pedig 15 órától másnap 9 óráig lesz lehetőség az ott parkolásra. Emellett arról határozott a közgyűlés, hogy a Szent István tér – Mészáros Lázár utca – Tinódi utca – Augusz Imre utca által határolt terület ideiglenesen egy parkolási övezetet képezzen, és az azon belüli parkolókra kibocsátott bérletek, illetve parkolási igazolólapok az övezeten belül található bármely parkolóra érvényesek legyenek.

Illés Tamás ÉSZ-es képviselő javaslatára annak a lehetőségét is tárgyalta a közgyűlés, hogy legyen direkt vonatjárat Szekszárdról Budapestre, jelenleg ugyanis csak sárbogárdi átszállással, várakozással oldható meg a fővárosba utazás vonattal. A kezdeményezést támogatta a testület, így a MÁV-hoz fordulnak annak érdekében, hogy a járatok bevezetése mielőbb megvalósulhasson. Ez valószínűleg nem is megoldhatatlan, hiszen van olyan motorvonat, amely villamos vasúti vonalon is tud közlekedni – mondta el Máté Péter. Döntés született továbbá arról is, hogy a város déli határához közel épülő lakópark a Városkapu lakópark nevet viselje a jövőben.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kérelmet nyújtott be annak kapcsán, hogy Szekszárdon négy helyszínen, összesen hat úgynevezett botlatókövet szeretnének elhelyezni holokauszt áldozatok utolsó ismert, szabadon választott egykori lakhelye előtt. A botlatókövek a II. világháború alatt a nácik által deportált, koncentrációs, megsemmisítő táborokban, vagy munkaszolgálat során elpusztított embereknek állítanak emléket. Olyan áldozatoknak, akiknek nincs végső nyughelyük. A közgyűlés támogatta a kezdeményezést, így a Bartina utca 3. és a Széchenyi utca 37-39. előtt kettő-kettő, a Rákóczi utca 10., és a Művészetek Háza előtt pedig egy-egy botlatókő kap helyet. Természetesen úgy, hogy belesimuljanak a járdába, elkerülve bármilyen baleset vagy beszennyeződés lehetőségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában