Beruházás

2023.07.08. 11:53

Közel hétszáz lakos gondja oldódik meg

Havonta tizennyolcezer és negyvenezer forint között fizetnek Pári lakosai a szennyvízszippantásért jelenleg is. A helyzet hamarosan változik majd, mert idén, várhatóan szeptembertől, elkezdődnek a Tamási-Nagykónyi-Pári közös szennyvízcsatorna beruházás kivitelezési munkálatai.

Brunner Mónika

A szennyvízberuházás nagy munkával jár (képünk illusztráció).

Forrás: Fotó: MW

Glück Róbert, Pári polgármestere tájékoztatta lapunkat, hogy községük mintegy kétszáz ingatlannal rendelkezik, lakosaik száma hatszázötvenhét. A pári lakosoknak jelenleg egyéni szennyvíztározóik vannak ingatlanjaik mellett, telkeiken belül. A szennyvíz-szippantásnak magasak a költségei, alkalmanként körülbelül tizennyolcezer forintba kerül a szippantás, és vannak ingatlanok, ahol havonta kétszer igénylik ezt a szolgáltatást. 

A szennyvízberuházás során minden lakóingatlan telkére bevezetik az úgynevezett csatlakozási csonkokat. A lakosok egyénileg oldják majd meg a gravitációs bekötést, meg kell vásárolniuk, és lefektetniük néhány méter csövet a rákötési csonkig. Ez mintegy hatvanezer forintos összeget jelent a számukra, ami az anyagköltséget illeti. 

Ez nem vonatkozik azokra az ingatlanokra, ahol házi szennyvíz átemelő berendezés található. Az átemelő berendezések a csatorna gerinchálózatához viszonyítva az alacsonyabban fekvő telkek ingatlanjai mellett lesznek földfelszín alá telepítve. Ezeknél az ingatlanoknál az épületből kilépő szennyvízvezetéket feltárják, az átemelő berendezést ehhez közel fogják lehelyezni, valamint az ingatlan villamos áramhálózatára rákötni. Ebből a szempontból könnyebb helyzetben lesznek ezen ingatlanok tulajdonosai, mivel adott lesz a rácsatlakozási pont és a lekötési pont. 

Tehát csak rá kell kötni a régi vezetéket az átemelő berendezésre miután a csatornahálózat próbaüzeme és átadása megtörtént. Az átemelő berendezésben található szivattyú havonta mindössze néhány száz forint villanyköltség többletet generál majd háztartásonként. Az átemelő berendezésekért, azok lehelyezéséért a lakosságnak nem kell fizetnie. Azok a lakosok, akik nem akarnak rákötődni a hálózatra, talajterhelési díjat fizetnek majd. Ez várhatóan a Páriban élő rászoruló családokat érinti leginkább. 

A szennyvízberuházást igénylők rezsidíja végül a havi vízdíjjal lesz majd egyenlő. A beruházás várhatóan 2024-ben fejeződik be. 

– Már a kilencvenes években is jó lett volna Pári településnek egy szennyvízberuházás, hiszen ezzel a fejlesztéssel a háztartások több pénzt spórolnak, ingatlanjaik nagyobb értéket képviselnek, és nem utolsó sorban javul az itt élők lakhatási komfortja. A beruházásra 2021-ben kapott támogatást településünk Tamásival és Nagykónyi településekkel együtt, a kivitelezés önkormányzati önrész nélkül valósul meg – mondta lapunknak Glück Róbert polgármester. 

Ismertette, hogy Pári fejlesztése során a múlt évben a Kossuth Lajos utcában száznyolcvanhat méter hosszú, egy méter széles térkövezeti járda épült. Bár 2021 óta sikertelenül, de azóta is folyamatosan pályáznak útfelújításra is a Magyar falu program keretein belül. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában