Nosztalgia

2023.08.29. 11:05

A gyönyörű Prométheusz parkot is átalakítják

Reggelente a munkahelyemre sétálva Szekszárd központjába érek, érdeklődve figyelem a szemem előtt zajló változást.

Farkas Eszter

Bonyhádi születésű tájépítész tervezte meg a kedvelt parkot.

Fotó: MW

Ugyanis a belvárost teljesen felújítják, a gyönyörű Prométheusz parkot is átalakítják. Akarva, akaratlanul végigfut az ember agyán sok-sok emlék, amit annak idején itt élt meg: rendezvények, csillaglesés, átbeszélgetett hajnalok a gimis évek alatt.

A parkról első körben mindenkinek Varga Imre szobrászművész neve villan be a csodás szoborcsoport miatt, azonban sokan nem tudják, hogy egy bonyhádi születésű férfi tervezte meg. Ő nem volt más, mint dr. Mőcsényi Mihály, akinek a nevét én is csak pár évvel ezelőtt fedeztem fel egy kiállításon Bonyhádon. Ekkor realizáltam, hogy a Szent István téri közkincset több évtizeddel ezelőtt a tájépítész álmodta meg nekünk.

Mivel ez a felfedezés teljesen új volt számomra is, kicsit utána­olvastam a park történetének s a tájépítész munkásságának. Annak idején buja növényzettel valóságos zöldszigetet hoztak létre a város szívében. Dr. Mőcsényi Mihály nevéhez fűződik a budapesti Feneketlen-tó parkjának s a bécsi közkertnek a tervezése is, mind tudományos, mind művészeti téren megkapta a legmagasabb nemzeti elismeréseket.

Emléke előtt tisztelegve születésének 100. évfordulóján életműdíjat hoztak létre. Úgy gondolom, mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy az ő ötlete alapján jött létre ez a csoda, és az is érthető, hogy ennyire várjuk már, hogy új pompájában láthassuk a parkot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában