Megszépült a Duna-korzó

2023.08.10. 14:00

A későbbiekben kerékpárút is csatlakozhat az új sétányhoz

Többszáz méter hosszan, az Anna utcai ároktól a Kajak-kenu szakosztály épületéig történt meg a paksi Duna-parti sétány felújítása. A gesztenyefasor térkőburkolatot kapott, valamint új padokat, asztalokat, hulladékgyűjtőket, virágládákat helyeztek el, valamint korszerű világítótesteket.

Gazsó Rita

Az ikonikus gesztenyesorhoz szinte minden paksit köt valamilyen kellemes emlék.

Fotó: Molnár Gyula

Végéhez érkezett a Duna-parti sétány felújításának első üteme, amelynek folyamán a terület mintegy 1400 négyzetméteren kapott térkőburkolatot. Ez lehetővé teszi a mozgáskorlátozottak és a babakocsival közlekedők számára is a biztonságos mozgást. – Az átalakításnak köszönhetően a sétányon elhárult a balesetveszély, modern külsőt kapott a paksiak kedvelt helye – tájékoztatott Paks polgármestere, amikor szerdán megtekintette a műszaki átadás alatt álló projektet. Szabó Péter elmondta, hogy a munkák folyamán megújultak a területen húzódó közművek, új utcabútorokat – padokat, asztalokat, szemeteseket, szelektív hulladékgyűjtőket, kutyapiszok tárolókat – kapott a Duna-korzó, amelyet korszerű, LED-es köz-és parkvilágítással láttak el. 

Emellett évelőágyásokat, fákat, cserjéket, díszfüveket, virágládákat telepítettek és térfigyelő kamerát is elhelyeztek a sétányon, ahol ingyenes a wifi használat. A rendezvényhajó is látogatható immár, ahová befogadóképességének megfelelően kisebb, 1100 fő alatti rendezvényeket szerveznének. Mint elhangzott, a kivitelező kiemelten figyelt a 130 éves gesztenyefák megóvására, a bontási folyamatnál például a gyökérzetet egyesével, aprólékosan tárták fel, egyedi méretű krómacél favermeket alakítottak ki. – A városvezetés mintegy 140 millió forintot fordított a munkálatokra, pályázati forrásból – tette hozzá Szabó Péter. 

A régi babakocsi feljáró műszaki és árvízvédelmi okok miatt maradt változatlan, amelyet az elképzelések szerint a felújítás második ütemében rendezhetnek. Az önkormányzat ugyanis folytatni kívánja a Duna-part megújítását déli irányban, a halászati szövetkezet felé. A terveik készen vannak, a szükséges forrásokra várnak. Ennek birtokában a most elkészült részhez csatlakozhat majd a második ütem gyalogosrámpája és sétánya, akadálymentes kapcsolatot kialakítva, de kerékpárút is kapcsolódna ide, valamint felújítanák az Erzsébet Nagy Szállónál található aluljárót. Itt egy olyan környezetet teremtenének meg, ahová a helyiek kiülhetnének, beszélgethetnének. A térkő burkolatnak köszönhetően a későbbi, esetleges munkálatok gond nélkül elvégezhetők – véli a polgármester.

A paksiak már használatba is vették a megszépült sétányt, sokan sétálnak errefelé. – Nyár elején kezdődött a felújítás, amit mindenki kíváncsian várt, hiszen tudni szerették volna, hogyan újul meg ez az itt élők által ikonikusnak tartott gesztenyesor, amelyhez minden paksit – jómagamat beleértve – köt valamilyen élmény, érzés – mondta Szabó Péter. A polgármester úgy fogalmazott, már jó ideje megfogalmazódott benne a feladat, hogy a Duna-partot olyan minőségben visszaadják, biztosítsák a paksiaknak, amely egy középvárosi rangnak megfelel.

– Ezt a folyamatot elkezdtük, az első ütemben az Anna utcai ároktól, a Kajak-kenu szakosztály épületéig történt meg a paksi Duna-parti sétány felújítása, amely olyan burkolatot kapott, amely egy esetleges magasabb vízállás alkalmával is biztonságos – tájékoztatott. Szabó Péter hozzátette, szeretnék, ha  a paksiak, fiatalok, családosok és idősek egyaránt az elkövetkező 130 évben is le tudnának látogatni, kikapcsolódni, sétálni ide.

Paks önkormányzata méltó módon kívánja felavatni a megújult sétányt, ezért pénteken egy ingyenes átadó rendezvényre várnak mindenkit, a víziszínpadon koncertekkel, a sétányon pedig kitelepült árusokkal. Pénteken Szabó Péter Paks polgármestere nyitja meg a rendezvényt 17 órakor, majd fellép Farkasházi Réka és a Tintanyúl, 19 órától pedig Takács Nikolas élő nagykoncertjét tekinthetik meg a látogatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában