Múltidézés

2023.08.26. 17:57

A királyi sereg útját követik, Mohácsig

Szép dolog a hagyományőrzés, de 38 fokban nem nagy élvezet dolmányban, süvegben, csizmában lovagolni. Márpedig erre vállalkoztak azok, akik az idén is végig járják II. Lajos király seregének útját az érdi gyülekezőhelytől, a mohácsi csatatérig.

Wessely Gábor

Nincs mindig rajtuk a korabeli öltözet, de azokon a helyeken felveszik, ahol fogadják őket a településvezetők, és együtt koszorúzzák meg a közel ötszáz évvel ezelőtti esemény emlékét idéző márványtáblákat.

A lovas hagyományőrzők Tolna főterére érkeztek. Fotó: a szerző felvétele.

A táblákat Aggházy Kamil a Hadtörténeti Intézet alapító igazgatója gyárttatta le 1926-ban. Ki is helyezték őket Érden, Ercsiben, Dunapentelén (Dunaújváros), Dunaföldváron, Tolnán, Szekszárdon, Bátán és Dunaszekcsőn. 

Tolnáról Szekszárdra indult tovább a 18 lovas. Fotó: a szerző felvétele.

A hagyományőrző lovasok augusztus 26-án, szombaton érkeztek Tolnára. Fogadta őket Berta Zoltán alpolgármester és Baksainé Kenesei Éva bizottsági elnök. A városháza falán lévő táblánál ők helyeztek el koszorút, a hagyományőrzők emlékszalagját pedig Tóth Bertold kötözte fel. Rövid beszédet, ahogy minden helyszínen, úgy itt is Varga Zsolt, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának őrszolgálat-vezetője mondott. (A mohácsi emlékhely a nemzeti park területén található.) 

A lovasok emlékszalagját Tóth Bertold kötözte fel. Fotó: a szerző felvétele.

A 18 lovas többsége a Rády József Huszárbandérium és a Vértes Egyesület tagjai közül érkezett, de voltak egyénileg csatlakozók is. Körülbelül tízen végig teljesítették a 180 kilométeres távot, mások csak rövidebb szakaszokat tettek meg. Tolnáról Szekszárdra indultak, ahol az éjszakát töltötték. Mohácson, a csatavesztés napján augusztus 29-én tartandó megemlékezésen kell jelen lenniük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában