Honismereti Akadémia

2023.08.10. 10:00

A regélő szülőföldről hozzák a történeteket

Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia nyitja kapuját augusztus 14-én, hétfőn délután Bonyhádon. A sorban immár ez a XXVII. ilyen jellegű rendezvény. Az öt napon át tartó, augusztus 18-án, pénteken záruló találkozónak Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a fővédnöke, Filóné Ferencz Ibolya, a völgységi város polgármestere a védnöke.

Szeri Árpád

Fotó: honismeret.hu

– Mintegy hatvan-hatvanöt, a honismeret területén kiemelkedően tevékenykedő diákot hívtunk meg az akadémiára – mondta el a szervezők, azaz a Honismereti Szövetség és a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület nevében dr. Gesztesi Enikő, a TMEAHE elnöke. 

A bonyhádi Petőfi Sándor gimnázium épülete. Fotó: honismeret.hu

– A tizenhárom-tizennyolc éves fiatalok között egyaránt vannak határon inneniek és határon túliak. A kísérő tanárokkal együtt közel száz vendég érkezésével számolunk. A Regélő szülőföld – Népmondák szülő- és lakóhelyemen témakör jegyében zajló rendezvényen a diákok saját környezetükből, saját kútfőből merítve tartanak előadásokat, úgynevezett korreferátumokat.

A megnyitónak, illetve az előadásoknak a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium ad otthont. Ez a létesítmény szolgál bázisként, innen kiindulva ismerkednek a résztvevők vármegyénkkel, a nevezetes helyszínekkel, majd térnek ugyanide vissza. A rengeteg támogatónak köszönhetően igen gazdag úgy a hivatalos program, mint a szabadidős kínálat. Utóbbi egyebek mellett kirándulásokkal, táncházzal, népdal tanítással, a város termálfürdőjének felkeresésével színesített. 

Emellett korszerű tanulástechnikai módszerekkel tartandó, tanulói portfolió készítéssel egybekötött műhelyfoglalkozások, az ismeretek visszaadását szolgáló, rendszeres totó is szolgálja az érdeklődés folyamatos fenntartását. De minden esetben megmarad a játékos forma: így tehát a fiatalok nemcsak tudást adnak át, hanem maguk is játszva tanulnak a honismereti akadémián.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában