Turné

2023.08.22. 15:23

Erdélyi néptáncosok jártak Dunaföldváron

Az anyaországban turnézott az elmúlt napokban a zetelakai Ezüstfenyő Néptánccsoport. Kovács Imre, a táncosok vezetője a Part Online portálnak mesélt a csoport idei nagy turnéjáról.

Gazsó Rita

Tizennyolc helyen léptek fel augusztusban az erdélyi táncosok.

Forrás: Part Oldalak

Mint mondta, Székelyföldről, Zetelakáról, Udvarszékhely legnagyobb településéről, egy több mint 6000 főt számláló magyar faluból érkeztek az anyaországba. Zetelakán működik egy középiskola, ahol Kovács Imre táncoktatóként tevékenykedik. Minden évben szerveznek a gyerekeknek egy nagy utat az anyaországba, így kerültek idén Dunaföldvárra is.

Az idei programba 18 nap és 20 fellépés fért, a földvári volt a 12. állomás, de megálltak táncolni Berettyóújfalu mellett Zsákán, Tiszanánán, Sarudon, majd Budapesten, ahol a pesti Székely kör meghívásának tettek eleget. Jártak Etyeken, Székesfehérváron, Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen, Foktőn, Szászváron, Nagyberkin.

A dunaföldvári előadást követő napon felléptek Solton is, ezt követően pedig 18-án Pátyon mutatták meg tudásukat, 19-én Bicskén jártak, augusztus 21-ére pedig hazatértek a táncosok. A turnéra 14 gyerekkel indultak el, korosztályukat tekintve a nyolcadik osztályt frissen végzett táncostól kezdve egészen a főiskolásig akadt a fiatalok között.

A táncoktató beszámolt arról is, hogy otthon, Zetelakán heti egy órát táncolnak, de erre a turnéra külön készültek, sőt, mivel Zetelakára sok turista jár, akiknek bemutatókat szoktak tartani, így amiatt is sokat gyakorolnak a fiatalokkal. A céljuk pedig nem kevesebb, mint, mint, hogy bemutassák Erdély különböző tájegységeinek táncait.

A teljes műsoridő, mint mondta másfél óra, de az egyes előadások időtartama különböző lehet, attól függően, milyen hosszú műsort kérnek tőlük. Dunaföldváron bemutatták a marosszéki táncot, a leány körtáncot, udvarszékhelyi verbunkost, lassú csárdást, sebes csárdást, és a szökőst is. Helyet kapott a repertoárban a kalotaszegről, mezőségről származó koreográfia is, ahogy a szatmári, moldvai is. A táncok között énekeket és verseket is hallhattak az érdeklődők élőzenei kíséret nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában