Első Báta-Mohács Lovagi Zarándoklat

2023.08.08. 15:35

Lovagi hagyományokat élesztenek újjá a Mohácsi csata 500. évfordulóján

A hagyományőrzést fókuszba helyezve a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány a Mohácsi csata 500 éves évfordulójára méltó megemlékezéssorozatot szervez az 1526-tól megszűnt lovagi zarándoklatok hagyományának újjáélesztésével. A rendezvénysorozat első eleme a 2023. augusztus 27-ei első Báta-Mohács Lovagi Zarándoklat, amely a tervek szerint évi rendszerességgel valósul meg egészen a fél évezredes évfordulóig, azaz 2026-ig.

Budavári Kata

Az 1120-as évektől kezdve a lovagi életforma természetes részévé vált a zarándoklatokon való részvétel, amelynek fő célja a természetfelettivel való kapcsolódás vallásos vágya volt. Az 1526-ban bekövetkezett katasztrofális vereség a törökök ellen a Mohácsi csatát történelmünk egyik kitörölhetetlen eseményévé tette. 1526-ban II. Lajos király az ország vezetőivel a bátai kegytemplomban járult a szentségekhez, itt tartották a mohácsi csata előtt az országtanács utolsó ülését és innen indult a sereg a végzetes csatába. A magyar királlyal együtt áldozott a 26 ezer magyar lovag is, mielőtt a mohácsi mezőre vonult volna.

Fotó: Facebook

A Történelmi Hadi Akadémia az utóbbi években komoly eredményeket ért el abban, hogy a magyar középkori és kora újkori időszak minden korosztály számára érdekesebbé váljon. Rendezvényeiken országszerte gyerekek ezrei lehettek részesei lovagi próbáknak, pillanthattak bele a végvári vitézek életébe, szokásaikba, kipróbálhatták magukat bajviadalokon, a kor fegyvereit, páncéljait ismerhették meg, vehették kézbe. Idén augusztusban egy újabb érdekes programsorozatot indít útjára Első Báta-Mohács Lovagi Zarándoklat címmel, amely nemcsak méltó újjáélesztése lesz a rég elmúlt történelmi hagyománynak, hanem egész napos családi program és a történelem egy szeletének interaktív megismerése is egyben.

Az egész napos program augusztus 27-én reggel nyolc órakor kezdődik szentmisével Bátán, a Szent Vér Bazilikában. Báta az ártatlanság jelképe volt a középkori magyarság számára, a község pedig a Szent Vér egyetlen magyarországi kegyhelye, amely Hunyadi János kezdeményezésére vált az egyik legismertebb zarándokhellyé.

A mise végeztével kezdetét veszi a zarándoklat Mohácsra. A 26 kilométeres szakaszon a testet és lelket egyaránt erősítő utazáson a csapat közösen eleveníti fel a lovagi zarándoklatok történelmi jelentőségét.

Az esti programok Mohácson pedig igazán különleges, egyedi élményeket is tartogatnak a látogatók számára, így azoknak is izgalmas vasárnapi programjuk lesz, akik a zarándoklatot kihagyva szeretnék élvezni az évfordulót. Középkori dallamokkal teszi kellemessé a hangulatot a Keleti Szél zenekar, Maczkó Mária énekművész, Bajvívók bandája és az Aprája dudazenekar 17 órától, majd 18 órától a mohácsi Magyarok Nagyasszonya templomban szentmisével záródik a zarándoklat, végül pedig a főtéren Kolozsvári Gergely faszobrász művész munkáját, egy életnagyságú keresztre feszített Krisztus szobrot láthat a közönség Lovagi felvonulás keretében, amely impozáns és méltó megemlékezése lesz az Első Báta-Mohács Lovagi Zarándoklatnak.

Este héttől fényfestéssel, élő zenés fáklyás és lovagi bajvívással emlékeznek meg a csatában elesett lovagokról, az este záró eseményeként pedig a Liszt Ferenc-díjas Misztrál együttes ad nagyszabású koncertet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában